Ποσό ύψους δέκα δις ευρώ ευελπιστεί να συγκεντρώσει η ιταλική κυβέρνηση μέσα στο 2015 εάν επιτύχει να προχωρήσει με μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων.

Οι επιλογές είναι τρεις, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της χώρας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στην εφημερίδα Il Messaggero: Πρόκειται για τα ιταλικά Ταχυδρομεία, η εταιρεία Enav, που διαχειρίζεται τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, και η ιταλική δημόσια επιχείρηση σιδηροδρόμων FS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πρόκειται πιθανόν για (την αποκρατικοποίηση) του 40% των Ταχυδρομείων, του 49%της Enav και σχεδόν του 40% της FS», διευκρίνισε ο Πάντοαν.

Επιπλέον η κυβέρνηση της Ιταλίας εξακολουθεί να επιδιώκει την αποκρατικοποίηση ενός μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας Enel, αλλά αντιθέτως δεν προτίθεται να μειώσει το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας-κολοσσού του πετρελαίου Eni που διακρατεί, σύμφωνα με τον Πάντοαν.

Το φθινόπωρο του 2013 η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση -υπό τον Ενρίκο Λέτα- είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την εξασφάλιση ενός ποσού ύψους 12 δις ευρώ, για να ελαφρυνθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, η οποία έχει ένα κολοσσιαίο δημόσιο χρέος, αλλά τελικά μόνον ένα μικρό μέρος του προγράμματος αυτού υλοποιήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης