Σε τρεις ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δύο μαχητές εναντίον της διαφθοράς – σε αγρότη και σε επιστήμονα αγροτικής οικονομίας – απονεμήθηκαν τα εφετινά εναλλακτικά βραβεία Νόμπελ, για την προσπάθειά τους για έναν καλύτερο κόσμο.
«Τιμούμε και υποστηρίζουμε τους ανθρώπους με κουράγιο και τους οργανισμούς που βρίσκουν πρακτικές λύσεις για τις ρίζες που προκαλούν τα παγκόσμια προβλήματα» ανακοίνωσε η επιτροπή απονομής των εναλλακτικών αυτών βραβείων, που έγινε στη Στοκχόλμη.
Επίσημα είναι γνωστά ως «Βραβεία Σωστού Βιοπορισμού» και απονέμονται κάθε χρόνο από το 1980. Εφέτος οι βραβευθέντες κατάγονται από τη Σαουδική Αραβία, τη Γουατεμάλα, την Κολομβία, την Αυστραλία και την Μπουρκίνα Φάσο.

Οι τρεις Σαουδάραβες δικηγόροι, Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani and Waleed Abu al-Khair, είναι γνωστοί για τους αγώνες τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους.

Στην κοινωνία που ο οίκος Σαούντ επιβάλλει απολυταρχική διακυβέρνηση σε συνεργασία με τους ιερωμένους Wahhabi, στην προσπάθειά τους για συνταγματική μοναρχία και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, δεν έμειναν ατιμώρητες. Και οι τρεις τους έχουν καταδικασθεί από 10-15 χρόνια κάθειρξη και βρίσκονται στις φυλακές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαχητές της διαφθοράς

Οι Ivan Velasquez και Thelma Aldana δίνουν μάχη εναντίον της διαφθοράς στη Γουατεμάλα και οι προσπάθειές τους έχουν χαρακτηρισθεί ως οι πλέον έντονες στον κόσμο, από το 1914. Είναι ιδρυτές της «Διεθνούς Επιτροπής εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα».
Η προσπάθειά τους είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν περισσότερες από 60 εγκληματικές οργανώσεις και να ληφθούν περί τις 300 καταδικαστικές αποφάσεις.

Ο επιστήμονας
Ο Αυστραλός Tony Rinaudo είναι γνωστός και ως «ο δασοποιός» για τις προσπάθειές του να εμπνεύσει και άλλους στην αναδάσωση της περιοχής Sahel.
Ακολουθώντας μέθοδο αναδημιουργίας δέντρων μέσω κρυμμένων ριζών στο έδαφος, κατόρθωσε να ξανακάνει δάσος περιοχή 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 200 εκατομμύρια δέντρα.
Ο αγρότης
Είναι γνωστός ως ο «Άνθρωπος που σταμάτησε την έρημο» από την κινηματογραφική ταινία του 1980 που περιέγραφε τη ζωή του Yacouba Sawadogo.

Καταγόμενος από την Μπoυρκίνα Φάσο, άρχισε να μεταμορφώνει έκταση σχεδόν 40 εκταρίων αφιλόξενης γης σε πλούσιο έδαφος με δάσος από 60 είδη δέντρων και σήμερα εκεί δίπλα στα δέντρα φύεται σιτάρι.

Σήμερα, κάνει σεμινάρια για να βοηθήσει κι άλλους αγρότες να αποκαταστήσουν τη γη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες από dw.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης