Οι γυναίκες καταλάμβαναν μόνο το 9% περίπου των ανώτατων διοικητικών θέσεων στον γερμανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο το 2017 και ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται η διαφορά μεταξύ των φύλων έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Μόνο ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ιδιωτικής τραπεζικής στη Γερμανία είχε πρόεδρο μια γυναίκα πέρυσι, συγκριτικά με δύο τράπεζες το 2016, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW. Την θέση αυτή κατέχει η Καρόλα Γκρέφιν φον Σμέτοου στην HSBC Trinkhaus & Burkhardt.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε κανέναν άλλο κλάδο δεν είναι τόσο απίθανο για μια γυναίκα να καταλάβει μια θέση στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου ή μόλις κάτω από αυτό», ανέφερε το DIW στην έκθεσή του, που περιλαμβάνει τις 100 μεγαλύτερες τράπεζες και 60 μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες.

Η έλλειψη γυναικών σε ηγετικούς ρόλους έρχεται σε έντονη αντίθεση με το εργατικό δυναμικό του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου. Για χρόνια, οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το 60% του εργατικού δυναμικού στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες, ανέφερε η έρευνα.

Βάσει του ρυθμού με τον οποίο οι γυναίκες ανέρχονταν σε διοικητικές θέσεις μεταξύ του 2006 και του 2017, το DIW προέβλεψε ότι θα χρειαστούν ακόμα 70 χρόνια για να έχουν ισότιμη εκπροσώπηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο, οι γυναίκες αντιστοιχούσαν πέρυσι στο 8,9% των ανώτατων διοικητικών θέσεων, συγκριτικά με 8,2% το 2016. Στις ασφαλιστικές εταιρίες, το χάσμα των φύλων διευρύνθηκε περαιτέρω το 2017, με το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατες θέσεις να φθάνει στο 9,3% έναντι 9,8% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η απόφαση της Deutsche Telekom το 2010 να επιβάλει ποσόστωση 30% για τη συμμετοχή γυναικών στην ηγεσία επέτεινε τις πιέσεις προς τις γερμανικές επιχειρήσεις να προσφέρουν περισσότερες διοικητικές θέσεις σε γυναίκες, ανέφερε το DIW. Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές έχουν έκτοτε αποκλιμακωθεί, πρόσθεσε το DIW.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης