Το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ζητά η Εσθονία από τη Ρωσία ως αποζημίωση για την περίοδο της λεγόμενης «σοβιετικής κατοχής» της χώρας, σύμφωνα με το γραφείο τύπου το εσθονικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το συγκεκριμένο ύψος της αποζημίωσης αποτελεί συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η αρμόδια εσθονική επιτροπή υπό την καθοδήγηση του ιστορικού Toomas Hiio.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Hiio έχει υπερασπιστεί τα αιτήματα για τις «απώλειες που υπήρξαν κατά την κατοχή», ωστόσο έχει δεχτεί επικρίσεις από τον εσθονό υπουργό Εξωτερικών Sven Mikser που χαρακτήρισε τέτοιες απαιτήσεις «παράλογες».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου η επιτροπή υποστηρίζει ότι η ζημιές της Εσθονίας περιλαμβάνουν «49.500 ανθρώπους που έπεσαν θύματα της καταπίεσης του Στάλιν, 24.100 ανθρώπους που πέθαναν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 139.400 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Εσθονία και 213.000 ανθρώπους που χάθηκαν λόγω της απώλειας της περιοχής του Πεκέρσκ και των περιοχών πέρα από τον ποταμό Νάρβα».

Επίσης, η αναφορά υπολογίζει ότι την περίοδο 1048-1985, η Εσθονία έχασε εκατομμύρια εκτάρια αγροτικής γης και αντιμετώπισε ζημιές στα υπόγεια ύδατά της. Επίσης αναφέρεται ότι η πτώση του ποσοστού των εθνικά Εσθονών στον πληθυσμό της χώρας από το 89% το 1941 στο 61% το 1989.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι πολλές απώλειες όπως η καταστροφή των κρατικών δομών, η απώλεια πολιτισμού και εκπαίδευσης και η απώλεια της ελεύθερης κοινωνίας δεν μπορούν να μετρηθούν οικονομικά και ότι πρέπει να γίνει περισσότερη μελέτη πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Νωρίτερα πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχε τονίσει θα ήταν παράλογο το Ταλίν να ζητήσει επανορθώσεις από τη Ρωσία για τις ζημιές που έγιναν κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «κατοχής», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μη συνετό», «άσκοπο και κάτι που θα έβρισκε ελάχιστη κατανόηση μεταξύ των βασικών εταίρων της χώρας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως έχει τονίσει ότι η συζήτηση περί «κατοχής» της ΕΣΣΔ στις χώρες της Βαλτικής ήταν λανθασμένη και ότι θεωρεί ότι η ένταξη των χωρών αυτών στη Σοβιετική Ένωση το 1940 συμφωνούσε με τους διεθνείς κανόνες της εποχής. Ο όρος «κατοχή» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφενός επειδή οι χώρες της Βαλτικής δεν προσαρτήθηκαν ποτέ με στρατιωτικό τρόπο και επίσης επειδή σε όλη τη διάρκεια της πορείας τους ως Σοβιετικές Δημοκρατίες, οι εθνικές αρχές συνέχισαν να λειτουργούν.

Τον Νοέμβριο του 2015 οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας συνυπέγραψαν μνημόνιο που προβλέπει τον συγχρονισμό των ενεργειών τους για την αναζήτηση επανορθώσεων για τις ζημιές που υποτίθεται ότι έγιναν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου. Τότε, η Εσθονία είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε πρόθεση να ζητήσει πράγματι τις αποζημιώσεις, ενώ η Λετονία είχε υποστηρίξει ότι είχε υποστεί ζημιές αξίας 185 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης