Μαζικά διαδήλωσαν οι πολίτες στην Αργεντινή κατά της διαφαινόμενης επιστροφής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα τους.

Με τις συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Μάκρι και το Ταμείο βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να συμφωνηθεί το πρόγραμμα, οι στόχοι και τα χρηματοδοτικά μέσα για να βγει η οικονομία της Αργεντινής από τη δίνη των αγορών, η αντιπολίτευση μιλά για τις επιπτώσεις. Ο βουλευτής του «Αριστερού Μετώπου» Νίκολας ντελ Κάνο εξηγεί: «Η συμφωνία απαιτεί μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτι που θα σημάνει απώλεια θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, περικοπές στον προϋπολογισμό για την παιδεία, την στέγη, τα δημόσια έργα. Δηλαδή, η κρίση που δημιουργείται από τους μεγάλους καπιταλιστές πρέπει να πληρωθεί από τους πολίτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αργεντινή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξυπνά αλγεινές μνήμες. Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν την σκληρή λιτότητα του παρελθόντος και κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει πως το Ταμείο έχει αλλάξει.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι συνώνυμο των προσαρμογών, των απολύσεων, της αύξησης της φορολογίας, της επιδείνωσης του χρέους. Αυτό θέλουμε να δείξουμε με τη διαδήλωσή μας. Το ΔΝΤ να μείνει μακριά από την Αργεντινή. Το εξωτερικό χρέος δεν πρέπει να αποπληρωθεί, τα χρήματα πρέπει να κατευθύνονται σε μισθούς, στην υγεία και την παιδεία», είναι η γνώμη του διαδηλωτή Χουάν Κάρλος Τζιορντάνο.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, τον υπουργό Οικονομίας Νίκολας Ντουχόβνε και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Λουίς Καπούτο στο πλαίσιο της συνάντησης του G20, στο Μπουένος Άιρες.
Πηγή: euronews

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης