H γνωστή οργάνωση «Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου» και άλλες οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την περασμένη Τρίτη από το Κοινοβούλιο της Αργεντινής να συμβάλει ώστε να εμφανισθεί, ζωντανός και σώος, ο Σαντιάγο Μαλδονάδο, που στις αρχές του μήνα συνελήφθη στη διάρκεια διαμαρτυρίας αυτοχθόνων κι έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του.

Ο Σαντιάγο Μαλδονάδο είναι 28 ετών, είναι εργάτης και ζει στο Ελ Μπολσόν, στην επαρχία Τσουμπούτ. Την 1η Αυγούστου, ο Σαντιάγο συμμετείχε στη διαμαρτηρία της Κοινότητας Αυτοχθώνων Μαπούτσε, που επί δύο χρόνια έχουν κάνει κατάληψη σε εδάφη τους, τους τίτλους των οποίων έχει αγοράσει πλέον ο Ιταλός επιχειρηματίας Λουτσάνο Μπένετον. Ωστόσο, οι Μαπούτσε διεκδικούν την πάτρια γη τους και αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν έμπρακτα, κάνοντας κατάληψη στην εθνική οδό που οδηγεί προς τη Χιλή, διαδηλώνοντας συνάμα και για τη σύλληψη του αρχηγού τους Φακούνδο Ουάλα, τον περασμένο Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαμαρτυρία της 1ης Αυγούστου είναι και η τελευταία φορά που είδε κανείς τον Σαντιάγο Μαλδονάδο. «Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση καταστολής με πραγματικές και λαστιχένιες σφαίρες, όλοι μας τρέξαμε άτακτα και διασχίσαμε κολυμπώντας τον ποταμό Τσουμπούτ», εξηγεί στους δημοσιογράφους η Σοράγια Μαϊκόνιο, μέλος της κοινότητας Μαπούτσε. Είδαμε όλοι τον Μαλδονάδο να έχει αγκαλιάσει ένα δέντρο και να μην έχει διασχίσει τον ποταμό και ακούσθηκε η διαταγή «συλλαμβάνεσαι», αφηγείται η ίδια.

«Κατόπιν ακούσθηκε το «εντάξει, εντάξει», αλλά κανείς, μέσα στη σύγχυση των στιγμών εκείνων, δεν κατόρθωσε να διακρίνει εάν τα λόγια αυτά προέρχονταν από τον Μαλδονάδο, ή από τους χωροφύλακες. Μετά δεν τον ξαναείδαμε».

Το υπουργείο Δημοσίας Ασφάλειας κι η υπουργός Πατρίσια Μπούλριτς αρνείται την εξαφάνιση του Μαλδονάδο, ή ότι υπήρξε οποιαδήποτε βίαιη καταστολή κατά των διαδληωτών αυτοχθόνων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και μικρά παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πλαίσια των διαμαρτυριών, έχουν συλληφθεί 16 πρόσωπα (9 στο Μπαριλότσε και 7 στο Μπουένος Άιρες). Ο ηγέτης του αυτόχθονου κινήματος Φακούνδο Χόνες Ουάλα είχε συλληφθεί στις 27 Ιουνίου κοντά στο Μπαριλότσε έπειτα από ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει η κυβέρνηση της Χιλής, η οποία τον κατηγορεί για την οργάνωση κινητοποιήσεων για την προάσπιση των εδαφών Μαπούτσε. Από τις 2 Ιουλίου, ο Ουάλα έχει ξεκινήσει απεργία πείνας.

Το Κέντρο Νομικών και Κοινωνικών Μελετών, μέσω του προέδρου του Οράσιο Βερμπίτσκι, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καλεί στην «έκτακτη σύσταση μίας ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για να διερευνηθεί η εξαφάνιση του Σαντιάγο Μαλδονάδο». Οι μαρτυρίες από την περιοχή των γεγονότων τεκμαίρουν τη σύλληψη και την κακοποίηση που υπέστη ο Μαλδονάδο, πράγμα που συνηγορεί πως στοιχειοθετείται η υπόθεση μίας «βίαιας εξαφάνισης». Όσοι παρέστησαν στην καταδίωξη και στην επακόλουθη σύλληψη του νεαρού διαδηλωτή διαβεβαιώνουν πως η τελευταία φορά που τον είδαν ήταν όταν οι χωροφύλακες τον ανέβαζαν σε μία κλούβα, έπειτα από τον άγριο ξυλοδαρμό του.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα στοιχεία στη σύλληψη του Μαλδονάδο είναι το γεγονός ότι στα γεγονότα παρίστατο και η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μπούλριτς, μαζύ με τον άνθρωπο που διέταξε την επιχείρηση καταστολής: τον Πάβλο Νοσέτι, συνήγορο των βασανιστών της δικτατορίας και κατηγορουμένων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: El Publico

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης