Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Ναυτικού Δικαίου θα κάνει η Αργεντινή εναντίον της Γκάνας, με αφορμή το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο πλοίο της, που κρατείται από τις 2 Οκτωβρίου σε λιμάνι της αφρικανικής χώρας.

Όπως επισήμανε τη Δευτέρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της αργεντίνικης διπλωματίας Έκτορ Τίμερμαν «…η κυβέρνηση της Γκάνας έχει διορία έως αύριο, Τρίτη 13η (Νοεμβρίου) για να λάβει ένα προσωρινό μέτρο και αποδεσμεύσει το σκάφος», ενώ προσέθεσε πως «εάν δεν το πράξει, η Αργεντινή θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο Ναυτικού Δικαίου να αποφασίσει να ληφθεί αυτό το μέτρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Δικαστήριο Ναυτικού Δικαίου, το οποίο εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας, είναι ένα ανεξάρτητο δικαστικό όργανο το οποίο δημιουργήθηκε από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, με δικαιοδοσία να επιλύει διαφορές σχετικές με την εφαρμογή της Σύμβασης.

Αιτία για την δέσμευση του εκπαιδευτικού πλοίου Λιμπερτάδ είναι η αγωγή του επενδυτικού κεφαλαίου NML Capital Limited, με έδρα τον «φορολογικό παράδεισο» των Νήσων Κέιμαν, το οποίο αξιώνει 370 εκατ. δολάρια (283 εκατ. ευρώ) από την Αργεντινή, έπειτα από την άρνηση του Μπουένος Άιρες δύο φορές να ανταλλάξει τους τίτλους χρέους που κατέχει, το 2005 και το 2010.

Την περασμένη Πέμπτη, οι ναύτες που επιβαίνουν στο ιστιοφόρο Λιμπερτάδ προέταξαν τα όπλα τους προκειμένου να εμποδίσουν τις λιμενικές αρχές στο Τέμα της Γκάνας, κοντά στην Άκκρα, να αλλάξουν θέση στη φρεγάτα κατ’ εφαρμογή απόφασης της δικαιοσύνης της χώρας, που αφορούσε τη μετατόπισή του για να μην εμποδίζει τις εμπορικές διεργασίες καταλαμβάνοντας μία θέση στην προκυμαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης