Οι συνδυασμένες δυνάμεις της Δημοκρατίας της Κορέας και των ΗΠΑ έχουν αρχίσει την ετήσια κοινή άσκηση στρατιωτικού προσωπικού, με την κωδική ονομασία «Άσκηση Ulchi Ελευθερία-Guardian (UFG 2016) στη Σεούλ, της Νοτίου Κορέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άσκηση προϋποθέτει τη συμμετοχή περίπου 50.000 στρατιωτών της Δημοκρατίας της Κορέας (Νότια Κορέα) και 30.000 στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ από βάσεις στις ΗΠΑ και σε όλη την περιοχή του Ειρηνικού, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων «Yonhap».

Επιπλέον, κυρίαρχα κράτη και μέλη του ΟΗΕ, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν ως παρατηρητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άσκηση επίσης παρακολουθείται από την ουδέτερη Εποπτική Επιτροπή Εθνών (NNSC).

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της, καλεί τις ΗΠΑ να μη συνεχίσουν τις προετοιμασίες για την άσκηση και νωρίς τη Δευτέρα απείλησε με «τυφλό στρατιωτικό χτύπημα» τη Νότια Κορέα. Σε ανακοίνωσή του, ο Κορεατικός Λαϊκός Στρατός ανέφερε ότι οι μονάδες που βρίσκονται στα σύνορα είναι “σε πλήρη ετοιμότητα για να πραγματοποιήσουν σε αντίποινα προληπτικά πλήγματα εναντίον όλων των εχθρικών δυνάμων που εμπλέκονται στην επίθεση”. Η παραμικρή παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αυτών θα έκανε να μετατραπεί η πηγή που την προκάλεσε “σ’ έναν σωρό από στάχτη από προληπτικό πυρηνικό πλήγμα”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του στρατού.

Η Βόρεια Κορέα διατυπώνει πάντως συχνά τέτοιες απειλές.



Ο ηγέτης Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει γίνει έξαλλος από την αποστασία ενός διπλωμάτη και απαιτεί την έκδοσή του από τις αρχές της Νοτίου Κορέας απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με αντίποινα. 

Την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο Τάε Γιονγκ Χο, αναπληρωτής πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο, είχε αυτομολήσει και έφτασε στο Νότο με την οικογένειά του, σε μια δυσάρεστη εξέλιξη για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και τον ηγέτη της Κιμ Γιονγ Ουν.

«Οι λιποταξίες σε τόσο υψηλό επίπεδο δημιουργεί σοβαρές ρωγμές στο καθεστώς της Βορείου Κορέας, δηλώνει ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκέουν-χε με σημερινές του δηλώσεις.

Την ίδια ώρα οι βορειοκορεατικές αρχές ζήτησαν σήμερα την επιστροφή στο έδαφός τους περίπου 10 εργαζομένων σε ένα εστιατόριο της Βόρειας Κορέας στην Κίνα, οι οποίοι, σύμφωνα με την Σεούλ, αυτομόλησαν, ενώ, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, απήχθησαν τον Απρίλιο.

«Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας απλά προσπαθούν να κρύψουν τη αλήθεια γύρω από την απαγωγή αυτής της ομάδος», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του καθεστώτος της Βορείου Κορέας.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης