Από το Σάββατο, η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της χώρας, ανακοινώνοντας μαζικές συλλήψεις όσων συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναφέρει πως ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε επιπλέον την υποστήριξή του στη “δημοκρατικά εκλεγμένη, πολιτική” κυβέρνηση της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης, ότι “ο πρόεδρος Ομπάμα και η ομάδα του εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και υπογραμμίζουν την ζωτικής σημασίας ανάγκη όλες οι πλευρές στην Τουρκία να ενεργήσουν με σεβασμό στο Κράτος δικαίου και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα βίας ή αστάθειας” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η Ουάσιγκτον απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι υπήρχε οποιαδήποτε αμερικανική συνωμοσία σε σχέση με την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Η Ουάσιγκτον απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι υπήρχε οποιαδήποτε αμερικανική συνωμοσία σε σχέση με την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία «που οφείλεται σε οποιαδήποτε λανθασμένα συμπεράσματα από την διακήρυξη της Άγκυρας ότι πρωταγωνιστικό ρόλο είχε σ΄αυτό ο εγκατεστημένος στις ΗΠΑ ιμάμης Γκιουλέν». Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον, ούτε της Τουρκίας με τους άλλους συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Τσαβούσογλου-Κέρυ σε πρόσφατη συνάντησή τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κατηγορίες για οποιαδήποτε αμερικανική ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είναι ανεδαφικές και στοχεύουν να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες» είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavosoglu.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρμπι, «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις».

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, έχουν ξεπεράσει τους 6.000 οι συλληφθέντες. Αυτό ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Το πλέον παράδοξο είναι η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από ανώτερους Τούρκους αξιωματικούς που συνελήφθησαν να οδηγούνται με χειροπέδες . Ανάμεσά τους και ο πέραρχος Bekir Ercan Van, διοικητής της αεροπορικής βάσης Incirlik που χρησιμοποιείται τόσο από την τουρκική πολεμική αεροπορία όσο και των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ.

Ανώτεροι Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι «όσο η ανώτατη ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δείχνει πως παραμένει στην διοίκηση, οποιαδήποτε δυσλειτουργία στη συνεργασία με τη σύμμαχο χώρα, θα είναι προσωρινή». Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΒC πως «οι κορυφαίοι αξιωματικοί καταλαβαίνουν τη σημασία της Συμμαχίας».

Η αεροπορική βάση Incirlik κοντά στα Άδανα

Η Τουρκία είχε διακόψει κάθε δραστηριότητα από το Σάββατο στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στα ΝΑ, ώσπου -όπως είχε ανακοινωθεί- να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. «Η δραστηριότητα της βάσης αποκαταστάθηκε και επιτράπηκαν οι πτήσεις» όπως έγραψε η Daily Sabah επικαλούμενη δήλωση του αμερικανικού προξενείου στην Τουρκία. Η βάση, αποτελεί το ορμητήριο των αμερικανικών βομβαρδιστικών για τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η Τουρκία είχε διακόψει κάθε δραστηριότητα από το Σάββατο στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στα ΝΑ, ώσπου -όπως είχε ανακοινωθεί- να ξεκαθαρίσει η κατάστασηΣύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στην αεροπορική βάση που φιλοξενεί και δεκάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα, είχε διακοπεί και η παροχή ρεύματος.

Η βάση του Ιντσιρλίκ, αποτελεί μία από τις έξι βάσεις στο εξωτερικό των ΗΠΑ που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, είχε εκδώσει οδηγία στο αμερικανικό προσωπικό της βάσης, που υπολογίζεται σε 1.500, (από τους 2.200 που βρίσκονται στην Τουρκία) «να αποφεύγουν να πηγαίνουν εκεί ώσπου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Peter Cook με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 16 Ιουλίου ανέφερε: «Εξακολουθούμε την προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με όλο το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στην Τουρκία. Όλες οι ενδείξεις ως αυτή τη στιγμή είναι πως όλοι τους είναι σώοι και ασφαλείς. Με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να κλείσει τον εναέριο χώρο στα στρατιωτικά αεροσκάφη, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν προς το παρόν όλες οι δραστηριότητες στην αεροπορική βάση Incirlik . Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με τους Τούρκους να επαναληφθεί η δραστηριότητα όσο το δυνατόν το συντομότερο. Στο μεταξύ, η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση διαμορφώνει τις επιχειρησιακές πτήσεις εναντίον του ISIS ώστε να μην υπάρξει μείωση της έντασης στην εκστρατεία. Υπάρχει τοπική παροχή ρεύματος στη βάση και η διακοπή του εμπορικού ρεύματος, δεν προκάλεσε τις επιχειρησιακές δυνατότητες».

Τα αμερικανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση Incirlik είχαν τεθεί σε ύψιστο επίπεδο προστασίας γνωστό ως «κατάσταση Δέλτα», όταν είχε διακοπεί η παροχή ρεύματος στη βάση και η τουρκική κυβέρνηση είχε διατάξει το κλείσιμο του τουρκικού εναέριου χώρου
Όπως δήλωσαν Αμερικανοι αξιωματούχοι στο ABC News , τα αμερικανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση Incirlik, είχαν τεθεί σε ύψιστο επίπεδο προστασίας γνωστό ως «κατάσταση Δέλτα», όταν είχε διακοπεί η παροχή ρεύματος στην βάση και η τουρκική κυβέρνηση είχε διατάξει το κλείσιμο του τουρκικού εναέριου χώρου, λίγο μετά το ξέσπασμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Επίσης, όπως είπαν στο ABC News Τούρκοι αξιωματούχοι, τουρκικά αεροσκάφη που έχουν έδρα στην βάση αυτή, συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Αυτός ήταν ο λόγος που έκλεισε ο εναέριος χώρος στην περιοχή.

«Μετά από στενή συνεργασία των αξιωματούχων των συμμαχικών χωρών, η δραστηριότητα στην αεροπορική βάση επαναλήφθηκε, με αποτέλεσμα να συνεχισθούν οι επιθετικές ενέργειες εναντίον των τζιχαντιστών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Την αεροπορική βάση που βρίσκεται σε απόσταση 60 μιλίων από τα συριακά σύνορα χρησιμοποιούν και άλλες συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, και φιλοξενεί 250 Γερμανούς για την εξυπηρέτηση των αναγνωριστικών Τορνέιντο, που έχουν σταλεί εκεί. Έχει δημιουργηθεί μάλιστα διπλωματική διαμάχη με το Βερολίνο, μετά την ψήφιση της αρμενικής γενοκτονίας από τη Μπούντεσταγκ με την Άγκυρα να απαγορεύει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκέπτονται τη βάση.

Σύνταξη : Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης