Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Βαθιά κατάθλιψη προκάλεσε η εξέλιξη της σημερινής συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σ’ όλους όσους ανέμεναν αποκαλύψεις σχετικά με τα Paradise Papers.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών έδειξε έμπρακτα την απροθυμία της να συμμετάσχει σε μια συζήτηση-φιάσκο και απόδειξη ήταν πως η αίθουσα της Ολομέλειας, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, ήταν σχεδόν άδεια.

Υποβάθμιση της όλης συζήτησης θεωρήθηκε και το γεγονός ότι, στην σχετική συνεδρίαση, δεν προήδρευσε ο πρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι αλλά κάποια κυρία, εκ των 14 αντιπροέδρων της Ευρωβουλής.

Το «κλου» της υπόθεσης ήταν ότι, σε μία σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας στην Ευρωβουλή, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν (Πιερ Μοσκοβισί) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ματτί Μαασίκας), «ομολόγησαν» ότι πολλές από τις πρακτικές που περιγράφονται στα εν λόγω έγγραφα, είναι νόμιμες.
Ο μεν εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε ότι «ενδεχομένως αρκετές από τις πρακτικές φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής να είναι νόμιμες» και ο δε εκπρόσωπος της Κομισιόν διαβεβαίωσε, πιο συγκεκριμένα ότι «πολλές απ’ αυτές τις πρακτικές είναι νόμιμες και γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε την νομοθεσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσον ο Επίτροπος Μοσχοβισί όσον και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαασίκας, αναγνώρισαν ότι, ο κατακερματισμός των φορολογικών νομοθεσιών στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, είναι μία από τις κύριες αιτίες που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί στη ρίζα του, το φαινόμενο της μεταφοράς κερδών από την ΕΕ σε φορολογικούς παραδείσους, που στόχο έχει την διόγκωση των κερδών των εμπλεκομένων.

«Εργαζόμαστε τώρα, να τροποποιήσουμε τις σχετικές νομοθεσίες στα κράτη μέλη της ΕΕ», ομολόγησε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε εξοργισμένος αλλά όχι αιφνιδιασμένος από τις νέες αποκαλύψεις των Paradise Papers, καθόσον, όπως τόνισε, «εδώ και πολύ καιρό γνωρίζουμε ότι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ φοροδιαφεύγουν και μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους».

Συμφώνησε κι’ αυτός ότι, πολλές απ’ αυτές τις πρακτικές που περιγράφονται στα έγγραφα είναι νόμιμες και ότι θα πρέπει να αλλάξουμε την νομοθεσία, τόσον σε επίπεδο κρατών μελών όσον και στην ΕΕ γενικότερα.

Ζήτησε, μάλιστα, από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, να ορίσουν αρμόδιους υπουργούς για τους φορολογικούς παραδείσους, που θ’ αναλάβουν να συντάξουν και «μαύρες λίστες» των χωρών όπου καταλήγουν τα κέρδη της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ των ευρωπαίων (sic)!

Χρειαζόμαστε έναν αξιόπιστο κατάλογο αυτών των χωρών, χρειαζόμαστε σύγκλιση των φορολογικών κανόνων στα κράτη-μελη της ΕΕ, είπε ο Επίτροπος, ομολογώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αυτή τη στιγμή και για πολλά χρόνια ακόμη, η Κομισιόν δεν μπορεί, επί της ουσίας, να κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτή την αιμορραγία κερδών και κεφαλαίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης