Η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αποτελεί μέτρο έσχατης λύσης, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος μιλώντας στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου. Πολλά κράτη μέλη έχουν εισαγάγει προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα προσπαθώντας να διαχειριστούν τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές, και ως αντίδραση στις πρόσφατες πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο οι προσωρινοί αυτοί έλεγχοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν μόνιμοι τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. 

Όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος η προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα αποτελεί ένα εύλογο μέτρο, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη μέλη σε εξαιρετικές περιπτώσεις, «ωστόσο, πρόθεσή μας δεν αποτελεί η διευκόλυνση ή μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Αντιθέτως, προτείναμε την ενίσχυση των διαδικαστικών εγγυήσεων. Η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αποτελεί μέτρο έσχατης λύσης, με το Συμβούλιο να έχει τον τελευταίο λόγο, και τις απόψεις των εμπλεκομένων κρατών μελών να λαμβάνονται δεόντως υπόψη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητικότητα εντός των συνόρων μας προϋποθέτει και ασφαλή εξωτερικά σύνορα, με ισχυρή Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η κινητικότητα εντός των συνόρων μας προϋποθέτει και ασφαλή εξωτερικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι για τη μείωση των αφίξεων των μεταναστών μέσω των διαδρομών της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου βασικό ρόλο διαδραμάτισε η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Αν θέλουμε να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη «να αποφασίσουμε εάν θέλουμε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει ή να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον για να υπάρξει μια πραγματικά Ευρωπαϊκή Διαχείριση των Συνόρων». Για το ζήτημα αυτό απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση από τα κράτη μέλη καθώς και να εξασφαλισθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση είπε ο κ. Αβραμόπουλος και σημείωσε ότι για να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ, με 100.000 στελέχη και ένα σημαντικό απόθεμα τεχνικού εξοπλισμού ταχείας αντίδρασης, συγκρίσιμο με τα συστήματα των ΗΠΑ ή του Καναδά, θα χρειαστούμε χρηματοδότηση ύψους 150 δις ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια, και ότι αυτό ανέρχεται στο 14 % του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ, και στο αντίστοιχο ποσοστό ενός ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «Ισχυρή Σένγκεν σημαίνει και ενιαία Σένγκεν» και κάλεσε το Συμβούλιο να λάβει απόφαση σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην οικογένεια Σένγκεν και, φυσικά, της Κροατίας, μόλις είναι έτοιμη τεχνικά.-

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης