Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκωτία και τα δύο στρατόπεδα εντείνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν τους αναποφάσιστους να ψηφίσουν υπέρ τους.

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν το δημοψήφισμα, τα δύο στρατόπεδα έδιναν σκληρή μάχη με κάθε μέσο για την προσέλκυση των 500.000 αναποφάσιστών ψηφοφόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «ΝΑΙ» και το «ΟΧΙ» στην ανεξαρτητοποίηση, εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κοντά με ελαφρά να προηγούνται οι «Ενωτικοί».

Τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις της «τελευταίας ώρας» που δημοσιεύονται στις σημερινές εφημερίδες «Daily Telegraph», «Scotsman» και «Daily Mail», δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι γέρνουν προς το «ΟΧΙ» με 52 έναντι 48% του ΝΑΙ.

Δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα στη Σκωτία ο πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον από τη Γλασκώβη, απευθύνθηκε εκ νέου στους Σκωτσέζους ζητώντας να πουν «όχι» στην ανεξαρτησία. Όπως τόνισε αντικείμενο του δημοψηφίσματος είναι ο επώδυνος χωρισμός δίχως επιστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε την τελευταία εμφάνιση του στη Σκωτία με μια ομιλία που περιείχε, συναίσθημα, υποσχέσεις αλλά και απειλές. Ο βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε μάλιστα ότι αν επιλεγεί το «ναι», η απόσχιση θα είναι οριστική και αμετάκλητη. Προειδοποίησε ότι ο χωρισμός θα είναι άμεσος και οι διαπραγματεύσεις σκληρές.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κοινού νομίσματος, συνεπικουρούμενος από όλη την πολιτική ηγεσία αλλά και τους βρετανούς πολίτες.

Στην διαμάχη, παρενέβη και η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία κάλεσε τους Σκωτσέζους να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πριν ψηφίσουν.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χτες στην εφημερίδα Guardian, τα δύο τρίτα των Βρετανών σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στην χρήση της στερλίνας από ένα ανεξάρτητο κράτος της Σκωτίας, ενώ παράλληλα απαιτούν δυναμική στάση απέναντι στους Εθνικιστές.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις του επιχειρηματικού κόσμου, των μεγάλων επενδυτών και Διεθνών Οργανισμών για το σκοτεινό και αδιευκρίνιστο μέλλον μιας ανεξάρτητης μεν αλλά μικρής και αδύναμης, οικονομικά αλλά και πολιτικά, Σκωτίας. Μετά το ΔΝΤ, και ο ΟΟΣΑ σήμερα προειδοποιεί ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, την ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές.

Επίσης το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν εξοργιστεί από τις απειλές των Εθνικιστών ότι θα κλείσουν τη ναυτική βάση στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η χθεσινή παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τάχθηκε ανεπιφύλακτα εναντίον της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου υπογράφουν κείμενο δέσμευσης για την παραχώρηση ακόμα μεγαλύτερων εξουσιών στη Σκωτία, εφόσον παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά και ο πρώην σκωτσέζος πρώην πρωθυπουργός και διατελέσας επικεφαλής των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υφίσταται για να εξασφαλίζει ευκαιρίες και ασφάλεια για όλους που μοιράζονται εξίσου τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του και στα τέσσερα έθνη του», γράφουν οι Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλέγκ στην «Daily Record».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης