Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του κόμματος Δικαιοσύνης Ανάπτυξης (AKP).

Το ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο νεοεκλεγείς (με λαϊκή ψήφο για πρώτη φορά ως τώρα) πρωθυπουργός Ρετσεπ Ταγίπ Ερντογάν, που είπε ότι μια νέα εποχή αρχίζει για τη χώρα. Η εκλογή αυτή στην προεδρία σήμανε δραματικές πολιτικές εξελίξεις, επειδή παραγκωνίζεται ο ως τώρα πρόεδρος και άλλοτε στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Αμντουλάχ Γκιουλ, που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του. Η ανακοίνωση για τον διορισμό του μέχρι πρότινος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην πρωθυπουργία έγινε από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ύστερα από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της παράταξης.

Το μόνο που απομένει είναι να εκλεγεί ο απερχόμενος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, στις 27 Αυγούστου. Μια ημέρα αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας και την 29η Αυγούστου αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νταβούτογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Νταβούτογλου…

Πρώην ακαδημαϊκός, ο Αχμέ Νταβούτογλου έχει υπηρετήσει σε διάφορες κομματικές θέσεις του ΑΚΡ από το 2002, καθώς και προεδρικός σύμβουλος του Γκιουλ και του πρωθυπουργού, πριν αναλάβει πριν από πέντε χρόνια το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως γράφει η «Χουριέτ», ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Νταβούτογλου αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες πολιτικές μορφές της χώρας του, αναλαμβάνοντας τον ρόλο να οδηγήσει την Τουρκία σε κεντρική θέση όχι μόνο στην περιοχή της αλλά και παγκοσμίως.

και η δυσαρέσκεια Γκιουλ

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και η πρώτη κυρία αποχωρούν από το προεδρικό παλάτι Τσανκάγια, μετά από εφτά χρόνια παραμονής τους στην τυπική πρωτοκαθεδρία. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν κρύβει τη στενοχώρια του για τον τρόπο αντιμετώπισής του από ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και «βαλτά δημοσιεύματα», κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τη νέα μορφή προεδρίας.

Δυσαρέσκεια επίσης έχει προκαλέσει το γεγονός, ότι ο νεοεκλεγείς -πανίσχυρος πλέον- πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκλεισε τις πόρτες για την επιστροφή του Γκιουλ στο Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (AKP). Ο Γκιουλ τώρα καλείται να διακόψει τους δεσμούς του με το κόμμα που μαζί με τον Ερντογάν ίδρυσαν πίσω στα 2001. Μετά την επιλογή του να αναλάβει την προεδρία, υποχρεώθηκε να σταματήσει τις επαφές με το ΑΚΡ, λόγω συνταγματικής επιταγής. Στόχος του Γκιουλ και τα υπονοούμενα στους λόγους του είναι η νεότερη γενιά του κόμματος, που επιθυμούσε -όπως και έγινε- να δει τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία, διαδεχόμενος τον Ερντογάν.

Σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, το προεδρικό ζεύγος, ο Γκιουλ ήταν διστακτικότερος, αλλά η σύζυγός του ξέσπασε: «Ο πρόεδρος δεν θέλησε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχθηκε, από ευγένεια. Ουδέποτε ένοιωσα τόση στενοχώρια στη ζωή μου για τις επιθέσεις αυτές», είπε η κα Γκιούλ, η οποία αρνήθηκε να ανταλλάξει χειραψία με δύο φανερά φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους, τους Αμπντουλκαντίρ Σελβί της «Yeni Şafak» και Μεχμέτ Ακάρκα του «ATV».

Γκανιάν για την πρωθυπουργία ο Νταβούτογλου

Το Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος συνεδρίασε σήμερα για να οριστικοποιήσει τις διαβουλεύσεις του εκλεγμένου πλέον προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν με κομματικά στελέχη σχετικά με τον διάδοχό του. Το όνομα που κυριάρχησε ήταν αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, Καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το όνομά του αποκάλυψε την Τετάρτη σε αποχαιρετιστήρια τελετή στο προεδρικό μέγαρο, ο μεγάλος δυσαρεστημένος και για λίγες ακόμη ημέρες, πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, ο υπουργός μας των Εξωτερικών, ο κύριος Αχμέτ, θα αναλάβει τα ηνία», είπε ο πρόεδρος Γκιουλ, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ήταν εκείνος που έφερε τον τότε καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, στην πολιτική, διορίζοντας τον σύμβουλό του το 2003. Ο υπουργός Ενέργειας και φυσικών Πόρων Τανέζ Γιλντίζ ήταν εκείνος που αναφέρθηκε στην προώθηση του Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία.

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου αν επιβεβαιώνει τη δήλωση Γκιουλ, απάντησε:

«Ο πρόεδρός μας είπε ότι “απ’ ότι διακρίνει ο κ. Νταβούτογλου είναι φαβορί”. Εγώ δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω πριν συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος. Το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα το ανακοινώσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός και νέος πρόεδρος».

Πληροφoρίες από hurriyetdailynews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης