Σοκ προκαλούν οι εικόνες Αζέρου δημοσιογράφου και ακτιβιστή, τις οποίες δημοσιεύει σήμερα το «Ιnstitute for War and Peace Reporting».

Στα τέλη Αυγούστου ο Ilgar Nasibov δέχθηκε αιματηρή επίθεση η οποία αποδίδεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν να «φιμώσει» όσους ασκούν κριτική στα πεπραγμένα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την επίθεση η σύζυγός του αλλά και το Ινστιτούτο, καταγγέλλουν τις τοπικές αρχές της αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν, που αποτελεί περίκλειστο εξωτερικό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν (σ.σ. παραμένει ωστόσο απομονωμένη, από ολόκληρη την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου).

Ο δημοσιογράφος «κλήθηκε την 21η Αυγούστου από τα γραφεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της οποίας είναι επικεφαλής», ανέφερε η σύζυγός του, Malahat Nasibova.

«Όταν έφτασε έξω από τα γραφεία άγνωστοι που του είχαν στήσει καρτέρι όρμησαν πάνω του και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν, προκαλώντας του πολλαπλούς τραυματισμούς… Μετά την επίθεση εντοπίστηκε αναίσθητος από περαστικούς, με σπασμένο σαγόνι και σπασμένη μύτη. Επιπλέον οι δράστες του είχαν καταφέρει τραύματα χρησιμοποιώντας ψαλίδι», αφηγείται η κα. Nasibova.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύζυγος του θύματος συνδέει την επίθεση με την έρευνα που διενεργούσε ο άντρας της σχετικά με τον θάνατο του Turaj Zeynalov, ενός άνδρα που πέθανε κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην Ασφάλεια, διότι κατηγορούνταν ότι ήταν κατάσκοπος του Ιράν.

Ο ακτιβιστής είχε βοηθήσει την οικογένεια του εκλιπόντος, υποβάλλοντας καταγγελία για φόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο.

«Μετά την καταγγελία στο ΕΔΑΔ, οι αρχές άρχισαν να είναι ακόμη πιο επιθετικές απέναντί μας», δήλωσε η Malahat και συνέχισε: «Πριν από έναν μήνα ένα αυτοκίνητο τον είχε χτυπήσει. Κατά τη γνώμη μου, η τελευταία επίθεση ήταν προμελετημένη και καλά σχεδιασμένη»…

Διεθνείς οργανισμοί όπως οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ζητούν τη σύλληψη των υπαιτίων και την παραδειγματική τους τιμωρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης