Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διατεθειμένοι να συναντηθούν ξανά εσπευσμένα για να οριστικοποιήσουν τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καθώς ακόμη η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν κρίνεται επαρκής, δεν υπάρχουν «προς το παρόν» σχέδια να συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Νοέμβριο, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των 27 χωρών που θα παραμείνουν στην Ε.Ε. μετά το Brexit τον Μάρτιο του 2019 συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαπραγμάτευση κατά το δείπνο εργασίας την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, μετά την ομιλία που εκφώνησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι 27 ηγέτες σημειώνουν ότι, παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ήταν παρών στη συζήτηση.

Οι ηγέτες «είναι έτοιμοι να συγκαλέσουν (έκτακτο) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν και όταν οι διαπραγματευτές (της Ε.Ε.) αναφέρουν πως σημειώθηκε αποφασιστική πρόοδος. Προς το παρόν, οι 27 δεν σχεδιάζουν να οργανώσουν μια έκτακτη Σύνοδο για το Μπρέξιτ τον Νοέμβριο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον επικεφαλής Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι όσον αφορά τη διαδικασία αποχώρησης του ΗΒ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες κάλεσαν τον Μπαρνιέ «να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί συμφωνία» για τους όρους του διαζυγίου.

Την πρόταση να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. τον Νοέμβριο είχε κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την προϋπόθεση τα δύο μέρη να έχουν πλησιάσει πολύ σε μια συμφωνία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης