Οι επιπτώσεις του Brexit αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην πραγματικότητα της Βρετανίας. Μεταξύ αυτών είναι και η μετακόμιση της Ορχήστρας Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΟΝΕΕ) στην Ιταλία από το Λονδίνο, που ήταν το σπίτι της εδώ και πάνω από 40 χρόνια, ως ένα πρώτο παράδειγμα των πολιτισμικών επιπτώσεων της σταδιακής εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος έχει δουλέψει με μερικούς από τους διασημότερους μαέστρους στον κόσμο, βασίζεται στη χρηματοδότηση της ΕΕ που σχεδόν σίγουρα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση τον Μάρτιο 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΟΝΕΕ είναι ένας ζωτικής σημασίας πολιτιστικός και πολιτικός πόρος για την Ευρώπη και για την ΕΕ και είμαι πολύ ευχαριστημένος που εξαφαλίσθηκε τώρα η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ορχήστρας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βασίλι Πετρένκο, ο διευθυντής της ορχήστρας.

Η ορχήστρα θα μετακομίσει τον ερχόμενο χρόνο σε νέες έδρες στη Ρώμη και στη βόρεια ιταλική πόλη Φεράρα, προσθέτει.

Ιδρυτής αρχιμουσικός της ήταν ο εκλιπών ιταλός μαέστρος Κλάουντιο Αμπάντο και η ορχήστρα προσκλήθηκε να μετακομίσει στην Ιταλία από τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1976 και από τότε είχε την έδρα της στη βρετανική πρωτεύουσα. Η Βρετανία είχε ενταχθεί το 1973 στην τότε ΕΟΚ.

Η ορχήστρα κάνει κάθε χρόνο οντισιόν για νέα μέλη, τα οποία πρέπει να είναι ηλικίας από 16 έως 26 ετών και να προέρχονται από χώρα μέλος της ΕΕ.

Στον ιστότοπό της αναφέρεται ότι βρετανοί μουσικοί εξακολουθούν φέτος το φθινόπωρο να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στην ορχήστρα το 2018, όταν η Βρετανία θα εξακολουθεί να είναι μέλος.

«Η ρύθμιση για τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, που συζητείται ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», προστίθεται στη δήλωση του Πετρένκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης