Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μια ακόμα εκτόξευση ενός πυραύλου, τύπου Atlas-5, ο οποίος μετέφερε στο Διάστημα ένα όχημα με την κωδική ονομασία «CLIO» στο πλαίσιο ενός προγράμματος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για την 49η εκτόξευση ενός τέτοιου πυραύλου στο Διάστημα, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον αμερικανικό κολοσσό και ενάν εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών όπλων παγκοσμίως, τη «Lockheed Martin». Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το RT, το τι ακριβώς θα κάνει το διαστημικό όχημα «CLIO» παραμένει άγνωστο. Μια από τις κυρίαρχες θεωρίες αναφέρουν πως θα ενισχύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ στη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων κατά αμερικανικών θέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ορισμένοι αναφέρουν πως πρόκειται για κατασκοπευτικό δορυφόρο, ο οποίος θα καταγράφει την τροχιά και τα δεδομένα αντίστοιχων συσκευών άλλων χωρών του πλανήτη. Το «CLIO» εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με το διαστημικό όχημα «PAN», το οποίο εκτοξεύτηκε πριν από πέντε χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2009. Παρά τις διεθνείς πιέσεις οι ΗΠΑ έδωσαν ελάχιστα στοιχεία στη δημοσιότητα αναφορικά με τους σκοπούς και τη λειτουργία αυτού του οχήματος. Ενδεικτικά επισημαίνεται πως από εκείνη τη στιγμή έχουν καταγραφεί οκτώ διαφορετικές τροχιές του «PAN» γύρω από τη Γη.

Η εκτόξευση του «CLIO» έγινε το βράδυ της Τρίτης από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Οι πύραυλοι, τύπου Atlas-5, έκαναν την επίσημη πρώτη τους το 2002, αντικαθιστώντας τους αντίστοιχους, τύπου Titan. Οι τελευταίοι είχαν χρησιμοποιηθεί από το 1965 έως και το 1999 για τη μεταφορά μεταξύ άλλων στο Διάστημα των οχημάτων «Helios», «Viking» και «Voyager».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης