Τη διάθεση καυσίμων υπό καθεστώς… δακτυλίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Δέκα ημέρες μετά το πέρασμα της υπερκαταιγίδας «Sandy», οι πληγέντες της θεομηνίας στο «Μεγάλο Μήλο» συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τα στοιχεία της φύσης, με αρκετές περιοχές της πόλης να έχουν καλυφθεί από πυκνό χιόνι. Το τσουχτερό κρύο, οι ελλείψεις στα καύσιμα και οι διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργούν μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για χιλιάδες κατοίκους τόσο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όσο και στη γειτονική του Νιου Τζέρσεϊ καθώς και σ’ εκείνη του Κονέκτικατ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Στα «λευκά» τμήματα του Στέιτ Άιλαντ)

Ο Michael Bloomberg εξήγησε στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ότι οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα αγοράζουν βενζίνη μόνο συγκεκριμένες ημέρες του μήνα ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό στην πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματός τους. Εξαιρούνται τα ταξί, τα ασθενοφόρα και τα λεωφορεία και σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης, ύστερα από απόφαση του κυβερνήτη της, Andrew Cuomo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι οδηγοί βρίσκονται ακόμα αντιμέτωποι με μεγάλες ουρές, η ένταση μεγαλώνει συνεχώς και πλέον φαίνεται ότι θα υπάρχουν ελλείψεις στα καύσιμα για μερικές εβδομάδες ακόμα. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε τις ουρές, να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να αγοράζουν πιο γρήγορα βενζίνη και να κρατήσουμε ανοικτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα πρατήρια είναι να μοιράσουμε τις ημέρες κατά τις οποίες οι οδηγοί θα μπορούν να αγοράζουν καύσιμα», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση οι οδηγοί αυτοκινήτων που η πινακίδα τους τελειώνει σε μονό αριθμό θα προμηθεύονται καύσιμα τις μονές ημέρες ενώ αυτοί με ζυγό αριθμό θα αγοράζουν βενζίνη τις υπόλοιπες. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 06.00 το πρωί της Παρασκευής (13.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος).

Δείτε το video με τη συνέντευξη του Michael Bloomberg…

Οι ελλείψεις στα καύσιμα έχουν δημιουργήσει τεράστιες ουρές στα πρατήρια υγρών καυσίμων, με τους κατοίκους του «Μεγάλου Μήλου» να παραμένουν για ώρες με τα μπιτόνια στα χέρια, καθώς μόλις το 25% των βενζινάδικων είναι ανοικτά. Το συγκεκριμένο μέτρο για τη διανομή βενζίνης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Σάββατο στο Νιου Τζέρσεϊ, πολιτεία η οποία επλήγη σημαντικά από το πέρασμα του «Sandy».


(Εικόνες από πρατήριο υγρών καυσίμων στο Μπρούκλιν το βράδυ της Τετάρτης)

Η υπερκαταιγίδα «πάτησε» σε αμερικανικό έδαφος το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, τοπική ώρα ανατολικής ακτής, περίπου 10 χλμ. από το Ατλάντικ Σίτι, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, βυθίζοντας μεταξύ άλλων στο σκοτάδι το νότιο Μανχάταν. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το κόστος των ζημιών να ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια.

Προβλήματα από την επέλαση του χιονιά

Αντιμέτωποι με μια ακόμα δοκιμασία βρίσκονται πλέον οι κάτοικοι στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι είδαν το απόγευμα της Τετάρτης τις πρώτες νιφάδες χιονιού να καλύπτουν τις αυλές των σπιτιών και τις οροφές των αυτοκινήτων τους, την ίδια στιγμή που οι ζημιές από το πρόσφατο πέρασμα του «Sandy» (κατεστραμμένες οροφές, κομμένα δέντρα, καμμένα κτήρια, πλημμυρισμένοι σταθμοί του Μετρό) δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα.


(Χιόνια σε κατεστραμμένη από πυρκαγιά περιοχή του Μπριτζ Πόιντ)

Η νέα καταιγίδα που πλήττει τις πολιτείες Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ προκάλεσε μόνιμες διακοπές ρεύματος σε τουλάχιστον 60.000 σπίτια, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις περίπου 658.000 κατοικίες που παραμένουν χωρίς ρεύμα από την περασμένη εβδομάδα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το ύψος του χιονιού σε περιοχές του Κονέκτικατ έφθασε το μισό μέτρο, ενώ η ταχύτητα των ανέμων άγγιζε τα 80 χλμ./ώρα, αφήνοντας για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα περίπου 300.000 κατοικίες.


(Πυκνό χιόνι στο Μανχάταν)

Παράλληλα, στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης το χιόνι μετρήθηκε στα 12 εκατοστά ενώ σε πόλεις του Νιου Τζέρσεϊ τα 10 εκατοστά.

Δείτε το video με πλάνα από το Ρόκι Χιλ του Κονέκτικατ…

O Michael Bloomberg συμβούλευσε το απόγευμα της Τετάρτης τους πολίτες που κατοικούν στο Μπρίζι Πόιντ, το Χάμιλτον Μπιτς και το Γκέριτσεν Μπιτς να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να βρουν έναν «εναλλακτικό τόπο διαμονής» προκειμένου να περάσουν τη νύχτα, ενώ σε αντίστοιχη ενημέρωση την Πέμπτη εξήγησε πως οι κάτοικοι της πόλης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχουν ακόμα δέντρα που μπορούν να υποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή υπό το βάρος του χιονιού.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης όπως είχε συμβεί την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την έλευση του «Sandy» (Ζώνη A,B,C).

Ορισμένα πάρκα της Νέας Υόρκης παρέμειναν κλειστά και την Πέμπτη, ενώ αρκετές πτήσεις στα αεροδρόμια «JFK», «LaGuardia» και «Newark Liberty» συνεχίζουν να επηρεάζονται από την κακοκαιρία, με τις αεροπορικές εταιρείες να συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τα αρμόδια γραφεία πριν ξεκινήσουν για την αίθουσα αναμονής.

Δείτε το video με τις αντιδράσεις κατοίκων στο Κουίνς της Νέας Υόρκης…

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ εξήγησε σε δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων το πρωί της Πέμπτης πως η καταιγίδα «Nor’ easter» ευθύνεται για 167.000 νέες διακοπές ρεύματος, υπογραμμίζοντας όμως πως ειδικά συνεργεία εργάζονται νυχθημερόν για την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

«Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται 16 ώρες την ημέρα. Τους έχω δει. Κατανοώ ότι αν δεν εμφανιστεί το ρεύμα την ώρα που ανοίγετε τον διακόπτη, δεν σημαίνει τίποτα για εσάς. Ωστόσο σας το ξεκαθαρίζω. Τους είδα να δουλεύουν χθες τη νύχτα (Τετάρτη) μέσα στο χιόνι», είπε.

Διαβάστε επίσης:
H Νέα Υόρκη ντύνεται στα λευκά, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012, 15:21
Η.Π.Α.: Έρευνα για τους «μαυραγορίτες» στις πληγείσες περιοχές, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012, 02:46
Ο τζόγος επιστρέφει στο Ατλάντικ Σίτι!, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012, 05:10
Ακύρωση μαραθωνίου στη Νέα Υόρκη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012, 00:14

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης