Η Δανία, μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεών της από το Ιράκ μετά τη νίκη των δυνάμεων του συνασπισμού επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη χώρα.

«Είμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να αρχίσουμε τον επαναπατρισμό των ειδικών δυνάμεών μας, το ΙΚ δεν ελέγχει πλέον σημαντικό έδαφος στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δανία διαθέτει από τον Αύγουστο του 2016 μερικές δεκάδες στρατιωτικούς των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ – το κοινοβούλιο είχε δώσει την έγκρισή του για την αποστολή 60 στρατιωτών κατ΄ανώτατο όριο – που δραστηριοποιούνται στα σύνορα με τη Συρία.

Ειδικότερα, αποστολή των ειδικών δυνάμεων ήταν να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, να τους παρέχουν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και τακτική αεροπορική υποστήριξη.

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις «είναι στο εξής αυτόνομες» και «το ΙΚ εκδιώχθηκε σχεδόν από όλες τις ιρακινές περιοχές τις οποίες είχε καταλάβει η τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε ο Δανός υπουργός Άμυνας Κλαους Γιορτ Φρεντέρικσεν σε μια ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σταδιακή αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων θα ολοκληρωθεί στα τέλη του φθινοπώρου, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Η Δανία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί στη μεγάλη αεροπορική βάση Αλ-Άσαντ, στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ (δυτικά), μια μονάδα μηχανικού αποτελούμενη από 180 μέλη κατ΄ανώτατο όριο που βοηθά στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης