Τζιχαντιστές της ομάδας al-Shabaab που διατηρεί στενές σχέσεις με την αλ-Κάιντα υποστηρίζουν ότι σε επίθεσή τους τα ξημερώματα σε βάση της Αφρικανικής Ειρηνευτικής Δύναμης στη νοτιοδυτική Σομαλία, σκότωσαν δεκάδες. Η μάχη συνεχίζεται στο εσωτερικό της βάσης, σύμφωνα με Σομαλό στρατιωτικό αξιωματούχο.

Οι εισβολείς, ισλαμιστές μαχητές της al-Shabaab διέθεταν βαρύ οπλισμό και επιτέθηκαν στη βάση όπου στρατοπέδευαν κυρίως στρατιώτες από την Κένυα, μία από τις χώρες που συμμετέχει στην αποστολή της Αφρικανικής Ειρηνευτικής Δύναμης, μετέδωσε το Associated Press.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση ξεκίνησε με την ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε αυτόχειρας βομβιστής σε φυλάκιο στην είσοδο στρατοπέδου. Ακολούθησε η εισβολή των τζιχαντιστών.

Η βάση βρίσκεται κοντά στην πόλη El-Ade της σομαλικής επαρχίας Gedo κοντά στα σύνορα με την Κένυα.
Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός της al-Shabaab ανακοίνωσε πως οι μαχητές της οργάνωσης διείσδυσαν στη βάση και σκότωσαν περισσότερους από 60 Κενυάτες στρατιώτες, ενώ κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού καθώς και πολλά οχήματα.

Η οργάνωση των φανατικών ισλαμιστών της al-Shabaab, έχει ως στόχο να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της Σομαλίας και την επιβολή του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έγινε γνωστή μετά από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κένυα, προφανώς λόγω της συμμετοχής των κενυατικών δυνάμεων στην Αφρικανική Ειρηνευτική Δύναμη στη Σομαλία.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε επίθεση των τζιχαντιστών στο Πανεπιστήμιο Garissa, είχαν σκοτώσει 148 φοιτητές. Ένα χρόνο νωρίτερα «μαχητές» της ίδιας οργάνωσης είχαν σκοτώσει 65 πολίτες σε επιδρομές γύρω στην πόλη Mpeketoni.

Είχε αναλάβει επίσης την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Westgate Mall στο Ναϊρόμπι όπου είχαν σκοτωθεί 67 άνθρωποι.

Αν και σε γενικές γραμμές η al-Shabaab παραμένει πιστή στην al-Qaeda, περί τους 200 μαχητές της έχουν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, προκαλώντας τριγμούς στην εσωτερική δομή της οργάνωσης.

Πληροφορίες από rt.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης