«Δεν θα υπάρξει προσχώρηση στην ΕΕ εάν δε διασφαλιστεί η ελευθερία του Τύπου και εάν οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να εργαστούν σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από εκφοβισμούς και πιέσεις». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν από τα Σκόπια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεύτερη διάσκεψη «ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για τα Μέσα Ενημέρωσης».

Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και μέρος των πολιτικών κριτηρίων για την ένταξη στην ΕΕ. Ο κ. Χαν τόνισε ότι παρόλο που υπάρχει μία νέα δυναμική στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης της περιοχής στην ΕΕ, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αυστριακός επίτροπος κατήγγειλε τη βία κατά των δημοσιογράφων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία, όπως είπε, αυξάνεται: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Πλατφόρμας για την υπεράσπιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, μόνο φέτος καταγράφηκαν ένδεκα κρούσματα σωματικών επιθέσεων κατά δημοσιογράφων στα Δυτικά Βαλκάνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναποφάσιστη στάση εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τις έρευνες και την καταδίκη των δραστών δημιουργεί ένα τρομακτικό κλίμα ατιμωρησίας που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ελευθερία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων. «Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μία ανεξάρτητη και λειτουργική Δικαιοσύνη» δήλωσε.

«Αν και την ευθύνη της παροχής των κατάλληλων συνθηκών σε ό,τι αφορά την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης έχουν σαφώς οι κυβερνήσεις, υπάρχει και η ευθύνη να διατηρηθούν τα υψηλά πρότυπα ποιότητας ως πραγματικό τείχος προστασίας από την πολιτική πόλωση» ανέφερε ο επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ποιοτική δημοσιογραφία και ότι «τα πρότυπα της επαγγελματικής δημοσιογραφίας πρέπει να διατηρηθούν σε όλες τις μορφές εκδόσεων, είτε εντύπων, είτε ηλεκτρονικών».

Ο κ. Χαν διευκρίνισε ότι το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου συζητήθηκε με τις Αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ότι η Επιτροπή συνεργάζεται μαζί τους «για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένων βελτιώσεων». Τόνισε, τέλος, ότι η ΕΕ θα δημιουργήσει μέχρι το τέλος του έτους ένα νέο περιφερειακό πρόγραμμα κατάρτισης για τους δημοσιογράφους, με έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων δημοσιογράφων και στις ενέργειες που ενισχύουν την παιδεία στα μέσα επικοινωνίας, την ανεξαρτησία, την προστασία και την οικονομική βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης