Δεν θα κάνει ελέγχους η Βρετανία στα σύνορα με την Ιρλανδία

Δεν θα κάνει ελέγχους η Βρετανία στα σύνορα με την Ιρλανδία
Εναντίον της επαναφοράς συνοριακών ελέγχων στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τάσσεται η Μ. Βρετανία, σύμφωνα με στρατηγικό έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο επεξεργασίας των προτάσεών προς την Ε.Ε. για τη μετά Brexit εποχή.

Τα ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία είναι βέβαια και ένα από τα τρία προαπαιτούμενα των Βρυξελλών προκειμένου να ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Τα άλλα δύο είναι το καθεστώς των Ευρωπαίων μεταναστών και οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To επίσημο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό αρμόδιο υπουργείο για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. αναφέρεται, σαφώς, σε ανοιχτά σύνορα, δίχως συνοριακούς ελέγχους για προϊόντα, υπηρεσίες και πολίτες.

Η θέση του Westminster ικανοποιεί τις Βρυξέλλες και τις δύο κοινότητες στην Ιρλανδία, ωστόσο ανακύπτει σειρά προβλημάτων, με πρώτο απ’ όλα ότι η Βόρεια Ιρλανδία εδώ και έξι μήνες δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Έντονες πολιτικές διεργασίες σε Μπέλφαστ και Λονδίνο


Οι διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων στη Β. Ιρλανδία, των Προτεσταντών Ενωτικών του DUP και των Καθολικών Ρεπουμπλικάνων του Sinn Fein, εξακολουθούν πάντως να είναι αγεφύρωτες. Επιδεινώθηκαν, δε, ακόμη περισσότερο μετά τη συνεργασία του DUP με τη μειοψηφική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Επιπλέον ανακύπτει και σειρά προβληματισμών με κύριο θέμα πώς θα λειτουργούν τα 500 σημεία (τα οποία λειτουργούν σήμερα σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής) για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο γίνονται κινήσεις από φιλοευρωπαίους βουλευτές - οι οποίοι αποτελούν μακράν τη μεγάλη πλειοψηφία - προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη διακομματική αντιπολίτευση, που θα μπλοκάρει κάθε απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ενδέχεται να δημιουργεί τριβές με τις Βρυξέλλες. Αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, με τον συσσωρευτικό νόμο, The Great Repeal Act, o οποίος θα αντικαταστήσει νόμους και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017, 09:46