Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον θα αναστείλει την εφαρμογή των δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο από τη δική του χώρα καθ’ όσον συνεχίζονται οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό, όμως το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του.

Ο Τέμερ προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για οικονομικά ζητήματα στην Μπραζίλια, δηλώνοντας ότι «οι νέοι δασμοί (…) δεν θα ισχύσουν όσο συζητάμε για το θέμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως μια εκπρόσωπος του γραφείου του USTR απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για την εξαίρεση. «Ο πρόεδρος θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τις εξαιρέσεις χωρών», περιορίστηκε να πει.

Η εξαίρεση οποιασδήποτε χώρας προϋποθέτει επίσημη ανακήρυξη από τον Aμερικανό πρόεδρο σχετικά, κάτι που δεν έχει γίνει για κανένα κράτος πλην Καναδά και Μεξικού.

Η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως στις εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να χειριστούμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ με μεγάλη φροντίδα, διότι είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος μετά την Κίνα», επισήμανε ο Τέμερ την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για τη Λατινική Αμερική.

Όμως ο δεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας συμπλήρωσε ότι εάν δεν εξευρεθεί «φιλική» διευθέτηση, η κυβέρνησή του, μαζί με αυτές άλλων κρατών, θα καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης