Όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο νέων εκλογών βρίσκεται η Ιταλία, καθώς, ακόμη και αν σχηματιστεί τελικώς κυβέρνηση, θα είναι αδύναμη και δεν της δίνουν ζωή παραπάνω από έξι μήνες ή έναν χρόνο.

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που βρίσκονται επί τάπητος, αλλά αμφότερα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν. Το πρώτο είναι να σχηματίσει κυβέρνηση ο Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, που έλαβε την πλειοψηφία στη Βουλή όχι όμως και στη Γερουσία, με την υποστήριξη του «Κινήματος 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο. Το δεύτερο είναι να συμμαχήσει ο Μπερσάνι με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι – ο οποίος είναι υπό έρευνα για νέα υπόθεση που αφορά στη δωροδοκία ενός γερουσιαστή με 3 εκατ. ευρώ για να αλλάξει κόμμα και να ρίξει την κυβέρνηση Πρόντι το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο Γκρίλο αρνείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε κόμμα και επιμένει ότι θα υποστηρίζει μεμονωμένα νομοσχέδια, ανάλογα με το αν συνάδουν με το πρόγραμμα του Κινήματος 5 Αστέρων. Το εννοεί ή πρόκειται για διαπραγματευτικό ελιγμό; Πάντως, αμέσως κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο μια έκκληση υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση που θα δεσμευτεί ότι θα αλλάξει την Ιταλία, την οποία υπέγραψαν 100.000 άτομα σε λιγότερο από 24 ώρες – πολλοί από αυτούς ψηφοφόροι του Γκρίλο.

Στο πλαίσιο των ανοιγμάτων που έκανε ο Μπερσάνι προς το «Κίνημα 5 Αστέρων» είναι η δέσμευση ότι θα αλλάξει τον μισητό εκλογικό νόμο που συνέβαλε στο σημερινό αδιέξοδο, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών, θα καταργήσει τα υπερβολικά προνόμιά τους και θα εισαγάγει αυστηρούς νόμους κατά της διαφθοράς.

Για το δεύτερο σενάριο, έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τον Μπερλουσκόνι, εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις η αριστερή πτέρυγα του κεντροαριστερού συνασπισμού του Μπερσάνι. Ο ίδιος ο «Καβαλιέρε» τηρεί σιγήν ιχθύος μετά τις εκλογές, όμως το περιβάλλον του διακινεί ότι θα επιθυμούσε μια συμφωνία με την Κεντροαριστερά, προκειμένου να παραμείνει στο «παιχνίδι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στην Κεντροαριστερά του Μπερσάνι και την Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι όχι μόνο θα είναι βραχύβιος, αλλά και θα στείλει περισσότερους ψηφοφόρους στον Γκρίλο στις επόμενες εκλογές. Μέχρι τις 15 Μαρτίου – το νωρίτερο που μπορεί ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους πολιτικούς αρχηγούς – η Ιταλία δεν μένει ακυβέρνητη. Ο Μάριο Μόντι και οι υπουργοί του παραμένουν στις θέσεις τους ως υπηρεσιακοί, κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Υπενθυμίζουμε ότι η θητεία του Ναπολιτάνο στην προεδρία της χώρας λήγει στα μέσα Μαΐου.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης