Οι θεράποντες γιατροί στο περιφερειακό νοσοκομείο του Σόλσμπερι που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη δηλητηρίαση των Σεργκέι και Γιούλιας Σκριπάλ με τη νευροτοξική ουσία Νόβιτσοκ, δήλωσαν σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC ότι αρχικά δεν περίμεναν να δουν τους δύο ασθενείς να επιζούν.

Ο 66χρονος Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος και η 33χρονη κόρη του εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε παγκάκι της μικρής βρετανικής πόλης στις 4 Μαρτίου. Αμφότεροι έχουν λάβει εξιτήριο, ζώντας πλέον φυλασσόμενοι σε μυστική τοποθεσία, καθώς η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για απόπειρα δολοφονίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γιατροί αποκάλυψαν επίσης στο BBC τους φόβους τους τις πρώτες ώρες του περιστατικού για την έκταση που θα λάμβανε και την πιθανότητα περισσότερων θυμάτων.

Ο Δρ Στίβεν Τζιουκς, γιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο είπε: «Όταν μάθαμε πως επρόκειτο για νευροτοξική ουσία, αναμέναμε να μην επιζήσουν. Θα δοκιμάζαμε όλες τις θεραπείες μας. Θα διασφαλίζαμε πως θα είχαν την καλύτερη δυνατή κλινική φροντίδα. Αλλά όλες οι ενδείξεις ήταν πως δεν θα επιζούσαν».

Η αρχική υποψία των γιατρών ήταν πως οι δύο ασθενείς είχαν πάρει υπερβολική δόση οπιοειδούς ναρκωτικού, αλλά γρήγορα έγινε η διάγνωση περί νευροτοξικού παράγοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσπάθεια των γιατρών τότε ήταν να κρατήσουν τους Σκριπάλ ζωντανούς όσο γινόταν περισσότερο. Για να αντέξουν τη βαριά φαρμακευτική αγωγή και για να αποτραπεί βλάβη στον εγκέφαλο τέθηκαν σε τεχνητό κώμα. Σκοπός της αγωγής ήταν να αρχίσει ξανά η επαρκής και με φυσικό τρόπο παραγωγή ενός κρίσιμου ενζύμου.

Οι γιατροί δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ταχύτητα της ανάκαμψης του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ, με έναν εξ αυτών να λέει πως δεν μπορεί να εξηγήσει απολύτως πώς κατάφεραν τόσο γρήγορα να φτάσουν σε σημείο να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Όσον αφορά για την κατάσταση της υγείας των δύο Σκριπάλ, η Ιατρική Διευθύντρια του νοσοκομείου Κριστίν Μπλάνσαρντ απάντησε: «Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε. Είναι ασφαλές να πούμε ότι ακόμα μαθαίνουμε (πώς να αντιμετωπίζουμε ουσίες Νόβιτσοκ).
Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης