Ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που θα ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πριν από την προσχώρηση της Σερβίας στην Ε.Ε. και θα επιμένει στο συνεχή διάλογο του Βελιγραδίου με το Κόσοβο αναμένουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Ταγιάνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό για την Ένωση να καταλήξει σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί πριν από την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε τον όρο «πλήρη αναγνώριση», μια έννοια που η Σερβία απορρίπτει απερίφραστα. Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2008, με το Βελιγράδι να δεσμεύεται ότι δεν θα το αναγνωρίσει ποτέ.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου επέμεινε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, τονίζοντας ότι το Βελιγράδι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Ταγιάνι στις 31 Ιανουαρίου ότι «ο κ. Ταγιάνι είπε την αλήθεια. Η Ε.Ε αναμένει από τη Σερβία μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με την Πρίστινα, καθώς τότε θα μπορεί να ενταχθεί στην Ένωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, ο κ. Βούτσιτς παραδέχθηκε ότι το ζήτημα του Κοσόβου  ένα ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς Σέρβους, που το βλέπουν ως το λίκνο της σερβικής κυβέρνησης  αποτελούσε «το πιο δύσκολο πρόβλημα που παραμένει προς επίλυση» για τη Σερβία, προκειμένου να χαράξει τον δρόμο προς την Ε.Ε.

Ερωτηθείς για τη στάση της Ισπανίας, η οποία ζητά τον αποκλεισμό του Κοσόβου από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι δεν θεωρείται κράτος, ο κ. Ταγιάνι απάντησε ότι κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. είχε τις δικές του στρατηγικές και πολιτικές επιλογές, με στόχο την επίτευξη μιας εναρμονισμένης και ενοποιημένης ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: Euractiv

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης