Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να κατέβει αυτήν τη φορά στον προεκλογικό αγώνα χωρίς να προδικάζει πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες βρίσκει τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, τα δύο τρίτα των Γερμανών επικροτούν το ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ κατεβαίνουν αυτήν τη φορά στον προεκλογικό αγώνα χωρίς να προδικάζουν πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Αντίθετη άποψη έχει το 30%. Την ίδια ώρα ανοδικές τάσεις συνεχίζει να παρουσιάζει η δημοτικότητα της καγκελαρίου, η οποία είχε σημειώσει καθίζηση στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015 και όσο τα προσφυγικά κύματα συνέχιζαν να καταφθάνουν στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο υποθετικό ερώτημα περί άμεσης εκλογής καγκελαρίου, η Άνγκελα Μέρκελ λαμβάνει το 51%, μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερη σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο δυνητικός της αντίπαλος, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ακολουθεί με 36 μονάδες διαφορά, αποσπώντας μόλις 15%. Η Α. Μέρκελ έχει μάλιστα την απόλυτη σχεδόν στήριξη των συντηρητικών ψηφοφόρων, αφού 9 στους 10 οπαδούς της CDU θα την ψήφιζαν.

Στον αντίποδα, μόλις το 38% των υποστηρικτών του SPD θα ψήφιζε τον πρόεδρο του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εφόσον ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας από τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν επιλέξει ακόμη τον υποψήφιο για την καγκελαρία στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Μικρές απώλειες για το ξενοφοβικό κόμμα AfD

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες διακυμάνσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Παρότι καταγράφει οριακή πτώση, η CDU παραμένει πρώτη δύναμη, λαμβάνοντας 36%, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 22%, Αριστερά και Πράσινοι με 12 και 11% αντίστοιχα και Φιλελεύθεροι με 6%.

Πτωτική δημοσκοπικά εξακολουθεί να είναι η πορεία του εθνολαϊκιστικού AfD που υποχωρεί στο 10%. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ αποδίδει την εξέλιξη στο γεγονός ότι «το προσφυγικό ζήτημα, που λειτουργούσε για το κόμμα σαν μαγνήτης για την προσέλκυση ψηφοφόρων, δεν είναι πλέον το σημαντικότερο θέμα για τους πολίτες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης