Την Τετάρτη το βράδυ συναντώνται στη Ρώμη οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Στους συμμετέχοντες ο Αλέξης Τσίπρας όπως και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Είναι η τέταρτη σύνοδος μετά από εκείνες της Αθήνας, της Μαδρίτης και της Λισαβόνας. Στην ατζέντα της συνάντησης και στο επίσημο δείπνο αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τη μεσογειακή Ευρώπη. Πρώτα απ΄ όλα το μεταναστευτικό και η ανάγκη να μοιράζονται με δίκαιο τρόπο όλα τα σχετικά βάρη. Η αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου αποτελεί φυσικά κύριο στόχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επτά ηγέτες – σύμφωνα με πληροφορίες – θα συζητήσουν την ανάγκη ενίσχυσης της «κοινωνικής Ευρώπης», σε μια περίοδο κατά την οποία δημιουργούνται νέες συμμαχίες και προοπτικές με αναφορά παράλληλα και σε προοπτική μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης. Η Ιταλία του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι θα υπογραμμίσει στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η στενότερη συνεργασία του Βερολίνου με το Παρίσι δεν πρέπει να αφήσει την Ρώμη εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οικονομική ενίσχυση

Στην Ευρωμεσογειακή θα συμμετάσχει και ο Αλέξης ΤσίπραςΗ ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και οι ισορροπίες στην Ευρώπη αναμένεται να είναι στο επίκεντρο και της διμερούς συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάολο Τζεντιλόνι, σήμερα το απόγευμα, στo κυβερνητικό μέγαρο της πλατείας Κολόννα λίγο πριν από τη σύνοδο. Ως γνωστόν, η Ιταλία σε δυο μήνες ψηφίζει για την ανανέωση της βουλής και της γερουσίας της, αλλά συνεχίζει να ενδιαφέρεται έντονα για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, ο κύριος Τσίπρας, κατά τη συζήτηση με τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου, θα σταθεί ιδιαίτερα και στην ανάγκη να τυχαίνει σεβασμού το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο, όπως και στην ανάγκη επίσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης