Οι περισσότεροι Σέρβοι συνδέουν το όνομα Μιλόσεβιτς με πόλεμο, κυρώσεις και νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Μια νέα πρωτοβουλία τάσσεται τώρα υπέρ ενός ανδριάντα στη μνήμη του αμφιλεγόμενου πρώην πρόεδρου.

Κάτω από μια φλαμουριά στον κήπο του πατρικού σπιτιού, στη γενέτειρά του Ποζάρεβατς, αναπαύεται ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε το 2006 σε κελί του Δικαστηρίου της Χάγης για τα Εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου δικαζόταν ανάμεσα σε άλλα και για γενοκτονία στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του ΄90. Ως επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS) κρατούσε τα ηνία της χώρας του για πάνω από μια δεκαετία. Η εποχή που μεσουρανούσε έχει γίνει για τους περισσότερους Σέρβους συνώνυμη με μια περίοδο εμφύλιων συρράξεων, προσφύγων, εκκαθαρίσεων, κυρώσεων, υπερπληθωρισμού και φτώχειας. Το τέλος της εποχής Μιλόσεβιτς τοποθετείται τον Οκτώβριο του 2000, όταν μετά από μαζικές κινητοποιήσεις αποδέχθηκε την νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές και αποχώρησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Μιλόσεβιτς ήταν ήρωας που υπερασπίστηκε τη χώρα μας όταν έπεφταν οι βόμβες του ΝΑΤΟ», δηλώνει η Γιοβάνα Ντιμιτρίεβιτς, επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του συγκυβερνώντος SPS στο Ποζάρεβατς. Η πολιτικός ανήκει σε εκείνους που συνυπογράφουν την πρωτοβουλία για το στήσιμο ανδριάντα στον πρώην Σέρβο πρόεδρο, κάνοντας λόγο για «ηθική υποχρέωση των πολιτών έναντι ενός αθώου ανθρώπου».

Ο πρόεδρος Βούτσιτς αναμένεται να παγώσει την απόφαση

Ο πρόεδρος Βούτσιτς θέλει να ανοίξει τον δρόμο της Σερβίας στην ΕΕΚατά την εκτίμηση του ειδικού βαλκανικών ζητημάτων Έρικ Γκόρντι από το University College του Λονδίνου, η χρονική στιγμή για την κατάθεση του σχετικού αιτήματος αντικατοπτρίζει τη γενικότερη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση πολλών Σέρβων. Σήμερα η ανεργία στη χώρα αγγίζει το 30% ενώ το 80% των εργαζομένων έχει μηνιαίες απολαβές που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ καθαρά. Μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς ο κόσμος είχε μεγάλες προσδοκίες ως προς την οικονομική πρόοδο και την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, τονίζει ο Έρικ Γκόρντι.

Από την πλευρά του ο αρχισυντάκτης του φιλελεύθερου ιστότοπου «Novi pogledi» Μπάγιαν Ντγιούριτς δεν πιστεύει ότι ο ανδριάντας για τον Μιλόσεβιτς θα γίνει κάποτε πραγματικότητα και δηλώνει ότι «για ένα μεγάλο κομμάτι της σερβικής κοινωνίας αλλά και την πολιτική ελίτ της χώρας ο Μιλόσεβιτς αποτελεί προειδοποίηση για το πού καταλήγουν όσοι ξεπερνούν τα όρια. Οι Σέρβοι δεν μπορούν πια να συμφιλιωθούν με την πολιτική και τις επιλογές του Μιλόσεβιτς. Τόσο η Σερβία, όσο και ο κόσμος γύρω μας έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα εξαρτώνται τώρα από την απόφαση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπό τον έλεγχο του οποίου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης και της δικαιοσύνης, και ας αρέσκεται στον ρόλο του πεπεισμένου Ευρωπαίου. Παρά το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος έχει διατελέσει υπουργός Πληροφοριών υπό τον Μιλόσεβιτς, όλα δείχνουν ότι θα παγώσει την απόφασή σχετικά με την επίμαχη πρωτοβουλία. Ας μην ξεχνάμε ότι το στοίχημα του Σέρβου προέδρου είναι να ανοίξει το δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ σταθεροποιώντας ταυτόχρονα τις σχέσεις του Βελιγραδίου με το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης