Χιλιάδες Λιβεριανοί διαδήλωσαν την Δευτέρα στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας απαιτώντας την επιστροφή των προσφάτως τυπωμένων χαρτονομισμάτων αξίας 16 δισεκατομμυρίων λιβεριανών δολαρίων (100 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια) που εξαφανίστηκαν στην πορεία τους προς την κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα χρήματα µεταφέρθηκαν με ένα κοντέινερ στην πρωτεύουσα Μονρόβια, αφού τυπώθηκαν στο Λίβανο και τη Σουηδία στο χρονικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Απριλίου 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχει καταστεί σαφές πως εξαφανίστηκαν τα χρήματα, που αντιστοιχούν περίπου στο 5% του ετήσιου ΑΕΠ της Λιβερία, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση και οργή σε πολλούς Λιβεριανούς.

Η χθεσινή διαδήλωση είχε κεντρικό σύνθημα «Φέρτε πίσω τα λεφτά μας», και συμμετείχαν ομάδες πολιτών, πολιτικές και φοιτητικές οργανώσεις.
«Κλέφτες, κλέφτες, απατεώνες, απατεώνες», φώναζαν κάποιοι διαδηλωτές, ενώ άλλοι: «θέλουμε τα λεφτά μας, φέρτε πίσω τα εξαφανισμένα δισεκατομμύρια μας». «Τζορτζ Γουεά, δράσε τώρα. Δεν σε εκλέξαμε για να κλέβεις», φώναζαν άλλοι.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει την πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση για τον πρόεδρο Τζορτζ Γουεά από τότε ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο. Ο πρόεδρος και πρώην σταρ του ποδοσφαίρου δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί λεπτομερώς επί της υπόθεσης, καθώς οι υπουργοί του δίνουν διαφορετικές αιτιάσεις για το τι απέγιναν τα χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών, το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε λόγο για ένα μικρότερο ποσό των εξαφανισμένων χρημάτων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν έχει εξαφανιστεί τίποτε.

Οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν έρευνα και απαγόρευσαν σε 15 ανθρώπους την έξοδο από την χώρα, ανέφερε αυτό το υπουργείο Πληροφοριών.
Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στην λίστα απαγόρευσης εξόδου, είναι ο γιος του πρώην προέδρου Ελέν Τζόνσον Σιρλεάφ, Τσαρλς Σιρλεάφ και ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μίλτιον Γουίκς.

Με διάγγελμά του στο κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή το βράδυ, ο Γουεά ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, δεσμευόμενος ότι οποιοδήποτε παράπτωμα δεν θα μείνει ατιμώρητο και επανέλαβε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς.
Εντούτοις, αυτό δεν κατέστη αρκετό για να κατευνάσει τον θυμό των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης