Εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «να πάτε σπίτια σας ναζί», συγκεντρώθηκαν έξω από ένα κτήριο του Πανεπιστημίου της Φλόριντας, όπου ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, διαβόητος οπαδός της ανωτερότητας της λευκής φυλής, εκφώνησε ομιλία, ενώ η αστυνομία είχε στήσει φράκτες για να χωρίσει τους υποστηρικτές του και τους διαδηλωτές, αναπτύσσοντας εκατοντάδες άνδρες για να εμποδίσουν το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.

Γύρω από την πανεπιστημιούπολη, στο Γκέινσβιλ, μια πόλη 130.000 κατοίκων, οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα κι εκατοντάδες αστυνομικοί κατέκλυσαν την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λευκοί ρατσιστές προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να οργανώσουν εκδηλώσεις με κεντρικό ομιλητή τον Σπένσερ σε διάφορα δημόσια πανεπιστήμια, με το επιχείρημα ότι το Σύνταγμα του εγγυάται την ελευθερία του λόγου. Αρκετά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αναγκαστεί να επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων αυτών, παρότι τονίζουν ότι στη διάρκειά τους εκφέρεται ρητορική μίσους, ενώ τα ίδια προσλαμβάνουν εταιρείες ασφάλειας και οι κατά τόπους αρχές κινητοποιούνται για την αποτροπή ταραχών.

Την Πέμπτη εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν θέλουμε το ναζιστικό σου μίσος», συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο του πανεπιστημίου, όπου μίλησε ο Σπένσερ.

Παρότι η κινητοποίηση ήταν ειρηνική, αναφέρθηκαν μικροεπεισόδια, με πέντε ανθρώπους να υφίστανται ελαφρούς τραυματισμούς, ανέφερε το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης