Διαβουλεύσεις με τα πέντε από τα έξι κόμματα που εξασφάλισαν την είσοδο στη Βουλή στις πρόσφατες εκλογές ξεκίνησε την Πέμπτη ο πιθανός νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος κόμματος που φέρει το όνομά του.

Ένα από ζητήματα που αναμένεται να αποσαφηνιστεί είναι αν θα συγκροτηθεί κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός ή αν θα συμπεριληφθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα και το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Σλοβενία (Nsi).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μόνο κόμμα που δεν προσκλήθηκε στις διαβουλεύσεις είναι το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) ο αρχηγός του οποίου Γιάνεζ Γιάνσα εκτίει ποινή φυλάκισης για υπόθεση διαφθοράς.

Ο Μίρο Τσέραρ πραγματοποίησε την Πέμπτη συναντήσεις με εκπροσώπους της Ενωμένης Αριστεράς (ZL), της Συμμαχίας της Άλενκα Μπράτουσεκ και της Νέας Σλοβενίας ενω την Παρασκευή αναμένεται συνάντηση με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο κ. Τσέραρ έχει εκφράσει την επιθυμία για έναν ευρύ συνασπισμό που θα είναι όμως σταθερός και ενεργός. Τα περισσότερα από τα πιθανά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ανήκουν στο χώρο της αριστεράς και έχουν αποσαφηνίσει ότι εμμένουν στις βασικές θέσεις τους, οπότε είναι αβέβαιο αν θα συνεργαστούν με το κόμμα Νέα Σλοβενία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης