Η σύγκρουση ανάμεσα στους Σιίτες επαναστάτες Χούθι υποστηρικτές του κινήματος Ansar Allah και τις κυβερνητικές δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης Abd Rabbo Mansour Hadi κλιμακώθηκαν με την συμμετοχή στον εμφύλιο, δυνάμεων από τις γειτονικές χώρες του Κόλπου, για να στηρίξουν τον ανατραπέντα πρόεδρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους βομβαρδισμούς υπάρχουν πολλά θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Abed Rabbo Mansour Hadi, εγκατέλειψε τη χώρα όταν οι Σιίτες Χούθι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τώρα έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την κλιμάκωση των εξελίξεων στην Υεμένη, με την ανάμειξη με πολεμικέ ςεπιχιερήσεις της Σαουδικής Αραβίας, χαρακτήρισε «επικίνδυνη» το Ιράν.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε σήμερα, ενώ τα ίχνη του είχαν χαθεί από την Τετάρτη. Σαουδάραβας αξιωματούχος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της Υεμένης θα μεταβεί στην Αίγυπτο αύριο για να πάρει μέρος στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, ως εκπρόσωπος της χώρας του.

Από τη νύχτα της 26ης Μαρτίου η Σαουδική Αραβία έχει εξαπολύσει πολεμικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με συμμαχικές δυνάμεις της περιοχής, εναντίον της γειτονικής της χώρας με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων που κατέχουν οι αντάρτες Χούθι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Πέμπτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις φέρονται να έχουν και πάλι στον έλεγχό τους το αεροδρόμιο του Άντεν.

Στο συνασπισμό δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων εκτός από τις πέντε αραβικές χώρες του Κόλπου συμμετέχουν δυνάμεις από την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Σουδάν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, παρέχοντας την υποστήριξή τους στον δραπέτη πρόεδρο της χώρας, την ώρα που είχαν αρνηθεί να κάνουν το ίδιο για τον ανατραπέντα με πραξικόπημα πρόεδρο της Ουκρανίας Βικτόρ Γιανούκοβιτς», δήλωσε χτες ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Γουατεμάλα.
«Και στις δύο περιπτώσεις η προσπάθεια θα έπρεπε να έχει επικεντρωθεί στην εθνική συμφιλίωση» πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υποστήριζαν τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στην αντιπολίτευση και τον νόμιμα εκλεγέντα πρόεδρο Γιανούκοβιτς, αντί να στηρίξουν την απόφαση της αντιπολίτευσης να παραβιάσει τη συμφωνία και να προχωρήσει στο πραξικόπημα ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης.

«Στην Υεμένη, οι ΗΠΑ έκαναν αντιδιαμετρικά το αντίθετο», είπε ο Λαβρόφ.

Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου κρατούν φωτογραφίες των θυμάτων της πρόσφατης επίθεσης αυτοκτονίας σε τζαμί της Σανάα κατά την διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της τρομοκρατίας στις 22 ΜαρτίουΗ Υεμένη έχει πληγεί από σειρά πολιτικών κρίσεων από τον Αύγουστο του 2014. Από τα τέλη Ιανουαρίου 2015 οι ένοπλοι του κινήματος Ansar Allah οι αντάρτες Χούθι όπως κοινώς ονομάζονται είχαν υποχρεώσει τον πρόεδρο και την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Στάση εχθρική τόσο εναντίον τόσο των Χούθι αλλά και του προέδρου Αντί, τηρεί ως τώρα η αλ-Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP), που εκμεταλλευόμενη την έκρυθμη κατάσταση έχει εξαπολύσει τυφλές επιθέσεις από τα προπύργιά της στα νότια και τα νοτιοανατολικά.

Την εικόνα περιπλέκει η εμφάνιση στην Υεμένη στα τέλη του 2014 ομάδας προσκείμενης στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου εχθρικού στην AQAP και έχει πρόσφατα πραγματοποιήσει πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Με πληροφορίες από το TASS και το BBC
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης