Ένα λάθος στάθηκε η αφορμή να διαρρεύσει πλήθος στοιχείων από έρευνες της Europol για τρομοκρατικές οργανώσεις, μετέδωσε σήμερα ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Zembla», οι πληροφορίες εκτέθηκαν χωρίς κάποιον κωδικό στο διαδίκτυο. Η τηλεοπτική εκπομπή επικαλέστηκε τον υποδιευθυντή της υπηρεσίας Βιλ βαν Γκέμερτ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι γνωρίζει το συμβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαρροή, βάσει της ίδιας πηγής, προκλήθηκε από έναν πρώην υπάλληλο, ο οποίος είχε πάρει φακέλους στο σπίτι του -κάτι που αντιβαίνει στους κανονισμούς της Europol- και τους είχε φυλάξει στον σκληρό δίσκο υπολογιστή συνδεδεμένου με το Ίντερνετ, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το περιεχόμενο ήταν προσβάσιμο στον καθέναν.

Τα στοιχεία αφορούν σε 54 διαφορετικές αστυνομικές έρευνες, περιλαμβανομένων των ονομάτων και των αριθμών τηλεφώνων των υπόπτων.

Ο Βαν Γκέμερτ δήλωσε ότι δεν προκύπτει να έχει δει κάποιος άλλος τα έγγραφα πέραν των δημοσιογράφων του «Zembla», αλλά δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ολλανδή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και ευρωβουλευτής Σόφι Ιν΄τ Βελντ έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter: «Τεράστια διαρροή δεδομένων. Θα καλέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον διευθυντή της Europol να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης