Με μια αιφνίδια απόφαση, η γαλλική Δικαιοσύνη απάλλαξε τους κληρονόμους της οικογένειας εμπόρων τέχνης Βιλντενστάιν και τους συμβούλους τους που διώκονταν για μεγάλη φορολογική απάτη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Βιλντενστάιν κατηγορούνταν ότι έκρυψαν από τη γαλλική εφορία περιουσία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ακριβά ακίνητα και πίνακες μεγάλων ζωγράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα ο πρόεδρος του δικαστηρίου υπογράμμισε ότι οι Βιλντενστάιν είχαν «σαφώς την πρόθεση» να αποκρύψουν την περιουσία τους.

Παραδέχθηκε πως αυτή η απόφαση της Δικαιοσύνης μπορεί συνεπώς να είναι «ακατανόητη», πρόσθεσε όμως ότι εξηγείται από παραλείψεις που υπήρξαν στην έρευνα καθώς και από νομοθετικές ελλείψεις όσον αφορά τη μάχη κατά της φορολογικής απάτης.

«Οι ισχυροί και οι φτωχοί» πρέπει να μπορούν να επωφελούνται με τον ίδιο τρόπο από το δίκαιο, υποστήριξε ο δικαστής σε μια αίθουσα γεμάτη με δικηγόρους και δημοσιογράφους, από την οποία όμως απουσίαζαν οι τρεις κατηγορούμενοι κληρονόμοι: ο αρχηγός της οικογένειας Γκι Βιλντενστάιν, ο ανιψιός του Άλεκ Τζούνιορ και η πρώην κουνιάδα του, η Λιούμπα Στουπάκοβα, χήρα ενός εκλιπόντος κληρονόμου η οποία βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την υπόλοιπη οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία της γαλλικής οικονομικής εισαγγελίας, η οποία είχε καταγγείλει «την πιο περίπλοκη και μακροχρόνια» φορολογική απάτη της πρόσφατης ιστορίας στη Γαλλία και είχε ζητήσει βαριές ποινές, ιδιαίτερα σε βάρος του Γαλλοαμερικανού Γκι Βιλντενστάιν, του κύριου κληρονόμου: τέσσερα χρόνια με αναστολή και πρόστιμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης