Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μαλακό ρομπότ που προσαρμόζεται σαν «γάντι» γύρω από την καρδιά και τη βοηθά να χτυπά. Η συσκευή ανοίγει νέες προοπτικές για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρομπότ συγχρονίζεται με την καρδιά ενισχύοντας τις καρδιαγγειακές λειτουργίες της, όταν αυτές εξασθενούν λόγω καρδιοπάθειας. Αντίθετα με τις υπάρχουσες συσκευές, η νέα μηχανή, που προσαρμόζεται στις διαστάσεις κάθε καρδιάς, δεν έρχεται σε άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης για τον ασθενή.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, με επικεφαλής τη δρα Έλεν Ρος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δήλωσαν ότι «η νέα έρευνα δείχνει τη δυνατότητα του αναπτυσσόμενου πεδίου της μαλακής ρομποτικής να αξιοποιηθεί σε κλινικές εφαρμογές και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των καρδιοπαθών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν περίπου 41 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ορισμένοι χρειάζεται να καταφύγουν σε μηχανικές αντλίες που υποβοηθούν την κυκλοφορία του αίματος ή υποχρεώνονται σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Η νέα μαλακή ρομποτική συσκευή από σιλικόνη μιμείται τους μυς της καρδιάς και τη βοηθά να χτυπά ρυθμικά. Ανάλογα με το σημείο της καρδιάς όπου ο ασθενής έχει σοβαρότερο πρόβλημα, η συσκευή ρυθμίζεται έτσι ώστε να παρέχει σε αυτήν την περιοχή τη μεγαλύτερη υποστήριξη. Ανάλογα με την εξέλιξη της καρδιάς του ασθενούς, η πίεση της ρομποτικής καρδιάς μειώνεται ή αυξάνεται.

Προς το παρόν η συσκευή έχει δοκιμασθεί σε ζώα (χοίρους) και θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης