Τα πέντε διατάγματα που μεταρρυθμίζουν τον εργατικό κώδικα, που υπογράφηκαν χθες από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δημοσιεύτηκαν σήμερα το πρωί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για να τεθούν σε ισχύ άμεσα.

Ένα μέρος των μέτρων εφαρμόζονται αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους, όπως οι αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα εργατοδικεία ή η μεταρρύθμιση της εργασίας εξ αποστάσεως, ενώ άλλα, όπως η συγχώνευση φορέων που εκπροσωπούν το προσωπικό, θα χρειαστούν διατάγματα εφαρμογής, που θα δημοσιευτούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διάταγμα που αφορά την οργάνωση και τα μέσα της νέας κοινωνικής και οικονομικής επιτροπής (CSE), όργανο στο οποίο συγχωνεύονται οι εκπρόσωποι του προσωπικού (DP), η επιτροπή της επιχείρησης (CE) και η επιτροπή για την υγεία, την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας (CHSCT), θα διευκρινιστεί κατόπιν “διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Αν τα διατάγματα τεθούν σε ισχύ αμέσως, θα πρέπει για να έχουν διαρκή χαρακτήρα, να επικυρωθούν από το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το νομοσχέδιο της επικύρωσης πρόκειται να αρχίσει να εξετάζεται στην Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 20ής Νοεμβρίου.

Τα διατάγματα περιλαμβάνουν σειρά μέτρων που έχουν στόχο να δώσουν περισσότερη ελευθερία και ευκρίνεια στις επιχειρήσεις: καθορισμό ανώτατων ορίων των αποζημιώσεων από τα εργατοδικεία σε περίπτωση απολύσεων που κρίνονται καταχρηστικές, μαζικές απολύσεις, εκτίμηση σε εθνικό επίπεδο των οικονομικών δυσκολιών των ομίλων που απολύουν στη Γαλλία, μείωση της προθεσμίας για την προσφυγή μετά την απόλυση, δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους μισθωτούς στις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους ή ακόμη συγχώνευση οργάνων που εκπροσωπούν το προσωπικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα μέτρα τα οποία χαιρέτισε η εργοδοσία ανησυχούν πολύ το σύνολο των συνδικάτων των εργαζομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης