Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε ένα σιιτικό χωριό στο Μπαχρέιν χθες και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αυτής ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας κατέδειξαν ότι ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο εσωτερικό του.

Στο Μπαχρέιν εκδηλώθηκε το 2011 ένα κίνημα αμφισβήτησης της σουνιτικής μοναρχίας η οποία κυβερνά το βασίλειο, στον απόηχο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρέθηκαν δύο απανθρακωμένα πτώματα και ένας τραυματίας» στο «πολιτικό» αυτό όχημα που εξερράγη στο χωριό Μούγσα, ανέφερε το υπουργείο, το οποίο διευκρίνισε ότι ο τραυματίας νοσηλεύεται με εγκαύματα δεύτερου βαθμού, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.
Σε ένα χωριστό επεισόδιο, το υπουργείο ανέφερε ότι η έκρηξη μιας βόμβας τραυμάτισε τρεις πολιτικούς υπαλλήλους του υπουργείου Άμυνας οι οποίοι έσβησαν λάστιχα που καίγονταν κοντά στην είσοδο ενός χωριού έξω από την πρωτεύουσα Μανάμα.

Το Μπαχρέιν, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι η έδρα του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα οχύρωμα έναντι του σιιτικού Ιράν.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος απέφυγε να κατονομαστεί, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο αυτοκίνητο. Ένας άνδρας κατάφερε να βγει από το όχημα μετά την πρώτη έκρηξη. Η δεύτερη σκότωσε τους δύο ανθρώπους που παρέμεναν μέσα σε αυτό, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κατά πλειονότητα σιιτικό κίνημα αμφισβήτησης στο Μπαχρέιν ζητεί πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να τερματιστεί η πολιτική διακρίσεων σε βάρος των σιιτών, που η κυβέρνηση αρνείται ότι εφαρμόζεται. Σε πολλές περιοχές της χώρας σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.
Σε μια από τις πιο σοβαρές πρόσφατες επιθέσεις τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη μιας βόμβας τον Μάρτιο καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να απωθήσουν πολίτες που είχαν αποκλείσει την είσοδο ενός χωριού έπειτα από μια κηδεία.

Αντιμέτωπες με τη συνέχιση των διαδηλώσεων και με βομβιστικές ενέργειες οι οποίες σταδιακά αυξάνονται, η μοναρχία ανακοίνωσε πέρυσι ότι στο εξής θα επιβάλλονται βαρύτερες ποινές για όσους ενέχονται σε βιαιότητες ενώ θέσπισε την επιβολή της εσχάτης των ποινών ή την ισόβια κάθειρξη σε περιπτώσεις ενεργειών που έχουν αποτέλεσμα θανάτους ή τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), τουλάχιστον 89 άνθρωποι -εκτός των αστυνομικών- έχουν χάσει τη ζωή τους από την εκδήλωση του κινήματος αμφισβήτησης.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης