Δύο στους πέντε Γερμανούς επιθυμούν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να παραιτηθεί, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 43% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης του YouGov δήλωσε ότι η Μέρκελ θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για έναν διάδοχο, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό (42%) απάντησε ότι θα πρέπει να παραμείνει στην καγκελαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μέρκελ έχει δεχθεί τη διορία που της έθεσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ έως το τέλος Ιουνίου για να βρει έναν τρόπο να περιορίσει την εισροή μεταναστών στη Γερμανία σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ε.Ε. Αν η Γερμανίδα καγκελάριος αποτύχει, ο Ζέεχοφερ, που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), έχει απειλήσει ότι θα κλείσει τα γερμανικά σύνορα για κάποιους αιτούντες άσυλο.

Από τη μεριά της, η Μέρκελ τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συμφόρηση, οξύνοντας την ένταση μεταξύ της Γερμανίας και των γειτόνων της, και υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η αντιπαράθεση έχει οδηγήσει και σε εικασίες σχετικά με ενδεχόμενη κατάρρευση του συντηρητικού μπλοκ, που αποτελείται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, το CSU. Σε αυτήν την περίπτωση η Γερμανίδα καγκελάριος θα χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ίσως αναγκαστεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών (32%) πιστεύει ότι η διαμάχη ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης Μέρκελ, ενώ το 31% εκτιμά ότι ο συνασπισμός μπορεί να αντέξει έως τις επόμενες εκλογές το 2021.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης