Η Αυστραλία έχει εδώ και χρόνια ένα ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου στη χώρα για ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν αυτό το σύστημα από το 2007. Το συγκεκριμένο σύστημα θέλει τώρα να υιοθετήσει και η Ε.Ε., για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα θα ονομάζεται Etias (European Travel Information and Authorisation System). H Κομισιόν εξετάζει αυτό το διάστημα πώς θα μπορούσε να εγκατασταθεί το εν λόγω σύστημα σε εκατοντάδες αεροδρόμια και λιμάνια.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι ζήτησαν και πάλι την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφής. Το σύστημα αυτό είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό και τώρα αναμένεται να γίνει πραγματικότητα. Όπως συμβαίνει και με το αμερικανικό σύστημα, ταξιδιώτες οι οποίοι δεν χρειάζονται βίζα για την Ε.Ε. θα δηλώνονται μέσω διαδικτύου. Έτσι, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, θα καταβάλλεται ένα τίμημα, το οποίο θα μπορούσε να κυμαίνεται από 13 μέχρι 50 ευρώ. Για τα 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες από χώρες μη μέλη της Ε.Ε. που δεν χρειάζονται βίζα σημαίνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα εισέρχονταν στην Ε.Ε. και παρ’ όλα αυτά θα χρειάζονταν βίζα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Εκατομμύρια Βρετανοί, για παράδειγμα, που θα πρέπει να επισκεφθούν χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να δηλώνονται στο Etias. Το ίδιο θα συμβεί και με τους ταξιδιώτες από την Τουρκία ή την Ουκρανία, σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν τους εγγυηθεί την είσοδο.

Αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων

Το Etias είναι μόνο ένα μέτρο, μία πρωτοβουλία της Κομισιόν για να προφυλάξει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά της από τρομοκρατικά χτυπήματα. Μάλιστα, από το 2020 κάθε είσοδος ή έξοδος στην Ε.Ε. θα καταγράφεται και θα αποθηκεύεται. Ο υπεύθυνος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο: Τα συστήματα θα βοηθήσουν να γίνουν τα σύνορα της Ευρώπης πιο ασφαλή. Η ενίσχυση της Europol είναι ένα ακόμα βήμα ώστε να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και παράλληλα να αναγνωρίζονται ευκολότερα τα παραποιημένα δημόσια έγγραφα.Το πρόβλημα όμως δημιουργείται με τους πολίτες που κατέχουν διαβατήριο της Ε.Ε. Kάποιος, για παράδειγμα, που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί μπορεί να μπαινοβγαίνει ανενόχλητος σε διάφορες χώρες-μέλη της Ε.Ε. χωρίς αυτό να καταγράφεται. Εδώ υπάρχει ένα κενό το οποίο όμως πολιτικά είναι δύσκολο να επιλυθεί. Πολύ πιθανόν, όμως, στο μέλλον να γίνονται τυχαίοι έλεγχοι και στα διαβατήρια πολιτών της Ε.Ε. και να εξετάζονται τα βιομετρικά στοιχεία. Σε αντίθεση όμως με τους πολίτες τρίτων χωρών, τα στοιχεία τους δεν θα αποθηκεύονται. Ακόμα, όμως, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα.

Πηγή: Deutche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης