Μερικές μόλις ημέρες μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από το αμερικανικό κογκρέσο, η Ρωσία προχώρησε σε αντίποινα. 

Η Μόσχα ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να μειώσει το διπλωματικό προσωπικό στη Ρωσία και να το περιορίσει σε 455 άτομα. Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την χρήση αποθηκευτικών χώρων στην πρωτεύουσα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη μείωση αυτή του προσωπικού, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των Αμερικανών θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με εκείνον του ρωσικού προσωπικού στις ΗΠΑ. 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση για επιβολή νέων «παράνομων κυρώσεων» από πλευράς των ΗΠΑ δείχνει πως «οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν καταστεί όμηροι των εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων» στη χώρα. 

Την ίδια ώρα, κάνει λόγο για «εκβιασμό με σκοπό να μειωθεί η συνεργασία ξένων εταίρων με τη Ρωσία». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ρωσοφοβία και η επιδίωξη της αντιπαράθεσης είναι βαθιά ριζωμένες σε ορισμένους κύκλους που είναι καλά γνωστοί στις Ηνωμένες Πολιτείες» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζοντας παράλληλα ότι «υπό το απολύτως κατασκευασμένο πρόσχημα της ρωσικής διείσδυσης στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, οι τελευταίες προωθούν μια μετά την άλλη, αντιρωσικές δράσεις, οι οποίες αντιτίθενται στις αρχές του διεθνούς δικαίου». 

Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πόσοι Αμερικανοί διπλωμάτες και εργαζόμενοι στην πρεσβεία στη Μόσχα αλλά και τα διάφορα αμερικανικά προξενεία ανά τη χώρα θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, τα άτομα που θα οδηγηθούν στην έξοδο από τη χώρα θα είναι 200-300, 

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει από την Πέμπτη πως παρότι μέχρι τώρα η χώρα του είχε επιδείξει αυτοσυγκράτηση, τώρα οφείλει να αντιδράσει στην «κακοπροαίρετη και παράλογη» αμερικάνικη συμπεριφορά. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης