Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Επί μία ώρα περίπου μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις, ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ
και κάθε φορά που αναφέρονταν στη χώρα του, την χαρακτήριζε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουδείς εκ των παρευρισκόμενων εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης έδειξε έμπρακτα την ενόχληση του αλλά και ουδείς εκ των παριστάμενων βουλευτών-μελών της Συνέλευσης έδειξε να ενοχλείται, από το γεγονός ότι, αυθαίρετα ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων ανέφερε τη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», την στιγμή που στις επίσημες αναφορές σ’ αυτή, από το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρεται ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Όσοι περίμεναν αντιδράσεις από τις εγγεγραμμένες να ρωτήσουν τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, ελληνίδες βουλευτές – μέλη της Συνέλευσης, Ντόρα Μπακογιάννη και Νίνα Κασσιμάτη, απογοητεύθηκαν, μιας και η πρώτη, παρόλο που ήταν στον κατάλογο να ρωτήσει για λογαριασμό της Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, αποφάσισε να δώσει την θέση της στον ….Μολδαβό συνάδελφο της και η δεύτερη, ρώτησε τον Ντιμιτρόφ αν επιδιώκει μία διπλή ονομασία για την χώρα του!

«Στις συνομιλίες με την Ελλάδα απομακρύνεστε από τα μέχρι σήμερα αποφασισθέντα, επιδιώκετε μια διπλή ονομασία;» γνωμάτευσε η βουλευτής του Σύριζα αλλά ο Ντιμιτρόφ δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας να χαρακτηρίζει τη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ είπε ότι «σκέφτομαι πολύ εάν πρέπει να δώσω συγκεκριμένα στοιχεία, εάν θα πρέπει να ανοίξω τα χαρτιά μου. Είμαστε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να καλύψουμε ό,τι είναι πιο σημαντικό για την Αθήνα και ό,τι είναι πιο σημαντικό για τα Σκόπια. Δεν μπορώ να πω εάν έχουμε κάνει πολλά μέχρι τώρα για να εξισορροπήσουμε αυτά τα ενδιαφέροντα».

Μίλησε, όμως, για το πόσο σημαντικό είναι να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη (στα Σκόπια αλλά και στην Ελλάδα) για μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών για το παρόν και το μέλλον και για το πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα της συμφωνίας του ονόματος μέσα στην Ελλάδα.

Πρέπει να πείσουμε την κοινή γνώμη, κατέληξε, ότι ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας.

«Το εύκολο πράγμα θα ήταν να αμελήσουμε το πρόβλημα, να μην το αντιμετωπίσουμε. Μόνο αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα μπορούμε να κερδίσουμε, μαθαίνοντας να έχουμε κοινά συμφέροντα, μαθαίνοντας πώς να είμαστε φίλοι και σύμμαχοι. Γιατί όταν θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ θα είμαστε με την Ελλάδα, φίλοι και σύμμαχοι. Σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, εμείς επιθυμούμε μια λύση. Και δυστυχώς ή ευτυχώς για τους συνομιλητές μας, τα Σκόπια δεν μπορούν να προκληθούν γιατί η διαμάχη μας αφήνει αδιάφορους».

Σ.Σ.: Εκ παραδρομής αναφέρθηκε στην πρώτη ανάρτηση της δημοσίευσης το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προφανώς ουδεμία σχέση έχει ο Νίκος Ρούσσης με αυτό το πρακτορείο ειδήσεων όπως και το ΑΠΕ-ΜΠΕ ουδεμία σχέση έχει με τον Νίκο Ρούσση. Παρείσφρησε απλά ο «δαίμων» του διαδικτύου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης