Σύσσωμα τα δυτικά Μέσα και ο αποκαλούμενος «Τύπος του συρμού», συμμετέχοντας στην προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού, υποστηρίζουν ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν «εξαπολύσει σφαγή» εναντίον των αμάχων στο προάστιο της Δαμασκού Ανατολική Γούτα. Θυμίζοντας έτσι τι είχε προηγηθεί κατά την επίθεση για να απελευθερωθεί το Χαλέπι τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με το Russia Today.

Έτσι τουλάχιστον χαρακτηρίζουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων που έχουν οχυρωθεί στην πόλη και ανήκουν στις ομάδες των τζιχαντιστών Jaysh al-Islam, Jabhat Fatah al-Sham (παλιότερα γνωστής ως Μέτωπο al-Nusra Front), Ahrar al-Sham και Failaq al-Rahman.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε συγχορδία των δυτικών Μέσων που προσπαθούν να χαρακτηρίσουν τις πράξεις της συριακής κυβέρνησης ως δαιμονικές, επειδή επιτίθενται εναντίον τρομοκρατικών δυνάμεων που εξακολουθούν να βομβαρδίζουν περιοχές της Δαμασκού» υποστηρίζει με δηλώσεις του στο RT ο Kaveh Afrasiabi, από τους συμβούλους της ομάδας που πέτυχε τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. 

Πριν οι συριακές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ομάδων τζιχαντιστών στην περιοχή, η Ρωσία είχε προσπαθήσει να επιτύχει συμφωνία με τις ένοπλες αυτές ομάδες να παραδώσουν τα όπλα.

Η Μόσχα επίσης προσπάθησε να επιτραπεί να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια για τους παγιδευμένους στην περιοχή αμάχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη πάντως, η Ρωσία απέρριψε την υποστηριζόμενη από τη Δύση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανακωχή 30 ημερών στη Συρία ως «ουτοπική».

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia χαρακτήρισε την πρόταση «προπαγανδιστική προσέγγιση» στην κάλυψη της σύγκρουσης και υποστήριξε ότι «απλώς ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές να συνεχίσουν τις ένοπλες προκλήσεις τους». 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η «New York Times» την Τρίτη δημοσίευσε άρθρο βασισμένο σε πληροφορίες του συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) – το οποίο διαθέτει γραφείο με έναν υπάλληλο στο Λονδίνο – χαρακτηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ «ξεκάθαρα δαιμονικό» και που ως μόνο στόχο έχει «να σφάζει αμάχους».

Η βρετανική «Guardian», βασισμένη στις ίδιες πληροφορίες, έφτασε να παρομοιάσει όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Γούτα με τα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα, στον πόλεμο της Βοσνίας.

Το CNN αναμετέδωσε selfie video του 15χρονου Muhammad Najem, που είχε ανεβάσει σε κοινωνικό δίκτυο για να βασίσει τις «αιματηρές θηριωδίες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων».

Η Ρωσία επίσης κατηγορείται επειδή δεν έχει κατορθώσει να εφαρμόσει την πρωτοβουλία ζώνης αποκλιμάκωσης (πέρα από τη συμπάθεια για το καθεστώς της Δαμασκού), την οποία μαζί με το Ιράν και την Τουρκία αποφάσισαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστάνα, τον Μάιο του 2017.

«Το παράδοξο είναι πως οι άμαχοι – ως εκ θαύματος – είχαν σωθεί όταν έπεφταν οι ‘καλές βόμβες’ και ουδεμία ανάλογη περίπτωση είχε αναφερθεί στα δυτικά Μέσα, όταν ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός απελευθέρωνε τη Ράκα και τη Μοσούλη» επεσήμανε στο RT ο αναλυτής Charles Shoebridge, πρώην αξιωματικός στον βρετανικό στρατό.

«Θέλουν να πιστέψει ο απλός τηλεθεατής ότι ο Άσαντ βομβαρδίζει μόνον αμάχους, μιας και οι τζιχαντιστές λείπουν εντελώς από τις σκηνές που προβάλλονται από τα δυτικά Μέσα, παρόλο που τα βίντεο παρέχουν οι ίδιοι οι τζιχαντιστές» σχολιάζει στο RT ο Peter Ford, πρώην πρέσβης της Βρετανίας σε Συρία και Μπαχρέιν.

Όπως είπε στο RT και ο πολιτικός αναλυτής και ειδικός για τα ΜΜΕ, Jim Jatras, «κάθε φορά που ομάδες με διασύνδεση με την Al-Qaeda απειλούνται από τις δυνάμεις του συριακού στρατού και κινδυνεύουν να χάσουν από τις κυβερνητικές δυνάμεις περιοχές που έχουν καταλάβει, ακούμε παρόμοιες ιστορίες τρόμου. Κάποιες μπορεί να έχουν δόση αλήθειας, κάποιες άλλες όμως όχι».

Πληροφορίες από rt.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης