Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit βρίσκονται σε «εξαιρετικά ανησυχητικό αδιέξοδο» στο θέμα των βρετανικών οικονομικών υποχρεώσεων, γεγονός που δεν επιτρέπει την έναρξη του επόμενου σταδίου συνομιλιών σχετικά με τη διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, προειδοποίησε σήμερα μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου των συνομιλιών ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ διαπιστώνοντας ότι «δεν πραγματοποιήθηκαν μεγάλα βήματα προς τα εμπρός…».

«Στο θέμα του βρετανικού λογαριασμού βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αδιέξοδο, τόσο για τους χιλιάδες φορείς προγραμμάτων στην Ευρώπη όσο και τους φορολογούμενους», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Ντέιβις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι σε θέση να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης και 20ης Οκτωβρίου το άνοιγμα των συνομιλιών για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μ. Μπαρνιέ εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο, οι συνομιλίες με το Η.Β. ήταν εποικοδομητικές, αλλά κυρίως σε τεχνικό επίπεδο και δεν έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Ως εκ τούτου ανέφερε ότι δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην κάλυψη των προτεραιοτήτων της ΕΕ, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. «Το Η.Β. Δεν είναι ακόμα έτοιμο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του . Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρνιέ.

Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητες της ΕΕ παραμένουν η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η αποσαφήνιση των οικονομικών δεσμεύσεων του ΗΒ και η επίλυση του ζητήματος των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραμένω πεπεισμένος ότι, εάν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορούν να γίνουν αποφασιστικά βήματα τους προσεχείς δύο μήνες», είπε διευκρινίζοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σε θέση να προτείνει τη μετάβαση των διαπραγματεύσεων στην επόμενη φάση, που θα καθορίσει τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια στιγμή έτοιμη για όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη και αυτό της μη επίτευξης συμφωνίας δηλώνει η Βρετανία σχετικά με το Brexit.

«Είμαι ξεκάθαρος ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το σενάριο να μην επιτευχθεί καμία συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής.  Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε την ιδέα ότι η Βρετανία θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζει συγκεκριμένες ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένης της πρότασης ότι θα πρέπει να αρχίσει να δαπανά χρήματα για να ενδυναμώσει τις υπηρεσίες της στα σύνορα και τα τελωνεία.

«Αυτό που δεν προτείνω να κάνουμε είναι να διαθέσουμε κεφάλαια στα υπουργεία πριν να υπάρξει η ανάγκη για δαπάνες», δήλωσε ο Χάμοντ. «Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ασχολούμαστε με πιθανώς άσκοπες δαπάνες έως την τελευταία στιγμή που θα χρειαστεί να το κάνουμε».

Παράλληλα, δήλωσε ότι ένα «σύννεφο αβεβαιότητας» για το Brexit σκιάζει την οικονομία της χώρας και ότι πρέπει να διαλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης