Η Αυστρία δεν πρόκειται να αλλάξει την φιλοευρωπαϊκή πορεία της, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων αυστριακών βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Έριχ Φόγκλαρ.

Ο ίδιος εκτιμά πως οι εκλογές, που διεξάγονται έναν χρόνο πριν από την κανονική ημερομηνία τους, που ήταν ο Σεπτέμβριος του 2018, θα είναι πολύ κρίσιμες και πως έπειτα από αυτές τις εκλογές θα υπάρξουν πολλές αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμη σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτές οι αλλαγές, αυτό θα το αποφασίσουν οι Αυστριακοί ψηφοφόροι, όμως δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για «μοιραία» εκλογική αναμέτρηση, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι και έπειτα από αυτή θα εξακολουθεί να υπάρχει η Αυστρία και η Αυστρία θα παραμείνει σίγουρα μία σταθερή δημοκρατία, όπως είναι και σήμερα», αναφέρει.

Ωστόσο, κατά την άποψή του, βλέποντας κανείς πιο εμπεριστατωμένα και αναλύοντας τα προγράμματα των υποψήφιων κομμάτων, «πραγματικά θα προκύψουν πολλές αλλαγές, οι οποίες σε μεγάλο μέρος δεν θα είναι υπέρ των εργαζομένων και αυτό πρέπει να οδηγήσει σε περισυλλογή».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, «η Αυστρία είναι μία χώρα, στην οποία λειτουργεί ένα καλό σύστημα κοινωνικών εταίρων, υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις από τις οποίες επωφελείται το 98% του συνόλου των εργαζομένων, υπάρχει υποχρεωτική συμμετοχή σε οικονομικά και εργατικά επιμελητήρια, υπάρχει δηλαδή μία γερή και σταθερή βάση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν κανείς θέλει τώρα να καταργήσει όλα αυτά χωρίς να υπάρχει κάτι καλύτερο, προπάντων για τους εργαζόμενους, τότε έρχεται ακριβώς η στιγμή που λέμε, ότι δίνοντας κανείς την ψήφο του, πρέπει να ξέρει τι ακριβώς ψηφίζει», προσθέτει.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος επισημαίνει πως δεν συμμερίζεται τις «υπέρμετρες ανησυχίες» που διατυπώνονται, κυρίως στο εξωτερικό, σε σχέση με το ενδεχόμενο συμμετοχής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στη νέα αυστριακή κυβέρνηση, καθώς, όπως συμπληρώνει, «η Αυστρία είναι μία φιλοευρωπαϊκή χώρα, η οποία βέβαια τηρεί κριτική στάση σε συγκεκριμένες εξελίξεις και αυτό συνδέεται με την πολιτική και είναι στην πραγματικότητα μέρος της δημοκρατίας».

«Εμάς στην Αυστριακή Συνομοσπονδία Συνδικάτων σε καμία περίπτωση δεν μας αρέσει το εισοδηματικό, το κοινωνικό και το φορολογικό dumping και κάτι τέτοιο ποτέ δεν ήταν το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως το να ανησυχεί κάποιος εξαιτίας των εκλογών στην Αυστρία δεν το θεωρώ δικαιολογημένο».

«Παρατηρώντας κανείς τους τελευταίους μήνες τις εκλογές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, είτε στην Ολλανδία, είτε στη Γαλλία είτε στη Γερμανία, αλλά και τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία την προηγούμενη χρονιά, πιστεύω πως ανεξάρτητα από την έκβασή τους, η Αυστρία σίγουρα δεν αλλάζει την φιλοευρωπαϊκή στάση της», σημειώνει ο Έριχ Φόγκλαρ.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων επισημαίνει πως «εδώ και εκεί, σε συγκεκριμένα ζητήματα και εξελίξεις, θα εκπροσωπούμε άλλες απόψεις, κάτι που πιστεύω πως είναι σημαντικό και απαραίτητο και το κάνουν και άλλες χώρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης