Αντιπαράθεση έχει προκαλέσει μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ το ποσό που απαιτείται για το «διαζύγιο» των δύο πλευρών, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι να δηλώνει την Τετάρτη ότι ο λογαριασμός του Brexit κυμαίνεται «μεταξύ 50 και 60 δισεκατομμυρίων» ευρώ, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τις ανεπίσημες εκτιμήσεις που δίνονται από τις Βρυξέλλες και απορρίπτοντας τα «ψίχουλα» που προτείνει το Λονδίνο.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι. Είκοσι δισεκατομμύρια, είναι ψίχουλα. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται γύρω από τα 50 με 60 δισεκατομμύρια, αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εκπομπή BBC Newsnight, αναφερόμενος στο ποσό που προβάλλεται από το Λονδίνο. «Το θέμα του λογαριασμού πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Θέλουμε πίσω τα λεφτά μας, ακριβώς όπως το έθετε η Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από 30 ή 40 χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκρινε επίσης την έλλειψη σαφήνειας εκ μέρους της βρετανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit: «Θέλουμε να ξέρουμε τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν είναι σαφές».

«Εμείς οι 27 είμαστε ενωμένοι. Στην βρετανική πλευρά που είναι η ενότητα; Υπάρχουν τόσες διαφορετικές θέσεις! Αυτό είναι πολύ δύσκολο για εμάς να το καταλάβουμε», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβάλλοντας τη διάσταση απόψεων που χωρίζει την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σε εκείνους που ευνοούν μία απότομη ρήξη των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ένωση και εκείνους που ζητούν μεταβατική περίοδο.

Οι διαφωνίες αυτές επικρίθηκαν και από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι αρκετά πολύπλοκο να διαπραγματεύεσαι όταν εκείνοι που θέλουν να αποχωρήσουν την ΕΕ δεν φαίνεται να συμφωνούν μεταξύ τους. Αυτό που επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τη μελλοντική σχέση δεν είναι ακόμη πολύ σαφές», δήλωσε ο Αντόνιο Ταϊάνι.

Οι Βρυξέλλες θέτουν ως όρο τη διευθέτηση του θέματος των οικονομικών υποχρεώσεων του Λονδίνου, της τύχης των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων, πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου -Ευρωπαϊκής Ενωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης