Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρόθεσή της να επαναπατρίσει 20.000 μετανάστες που βρίσκονται στη Λιβύη, εντός των προσεχών έξι εβδομάδων.

Μετά το διεθνές σκάνδαλο που ξέσπασε όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη με θύματα μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική που δεν έχουν επίσημα αναγνωριστικά έγγραφα, αυξήθηκαν οι πιέσεις προς την Αφρικανική Ένωση και τα αφρικανικά κράτη για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να επαναπατρίσει 15.000 μετανάστες ως το τέλος του έτους, αλλά αύξησε τον αριθμό αυτόν έπειτα από συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι της στην Αντίς Αμπέμπα με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΟΗΕ.

«Η άμεση προτεραιότητα αυτής της ομάδας εργασίας θα είναι να επαναπατρίσει εντός των έξι προσεχών εβδομάδων 20.000 μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε κέντρα κράτησης που ελέγχονται από την κυβέρνηση και οι οποίοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη», αναφέρει η Αφρικανική Ένωση σε ανακοίνωσή της που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Η Αφρικανική Ένωση θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Λιβύη και να εγγυηθεί το δικαίωμα των αεροπορικών εταιρειών να προσγειώνουν τα αεροσκάφη τους στις χώρες που αφορά το σχέδιο αυτό ώστε να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός των μεταναστών, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει μεμονωμένα την διαδικασία αυτή. Η Νιγηρία επαναπάτρισε την Τρίτη 144 από τους πολίτες της που βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη.
Η Ρουάντα δήλωσε επίσης έτοιμη να υποδεχθεί έως και 30.000 Αφρικανούς μετανάστες που κρατούνται στη Λιβύη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης