Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο σχεδιαστής Hubert de Givenchy. Ο αριστοκρατικός Γάλλος σχεδιαστής μόδας που έγινε διάσημος για το «στενό μαύρο φόρεμα» και το στιλ της Audrey Hepburn και της Jackie Kennedy, πέθανε το Σάββατο.

Το διάσημο «στενό μαύρο φόρεμα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Givenchy έθεσε το πρότυπο της γυναικείας κομψότητας με τα φορέματα τα οποία σχεδίασε ο ίδιος τη δεκαετία του 1950 και του 1960.

Ο σχεδιαστής σε φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1975

Ο στενός συνεργάτης του, σχεδιαστής Philippe Venet, ανακοίνωσε τον θάνατό του λέγοντας ότι πέθανε στον ύπνο του το Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση του οίκου Givenchy

«Μετά μεγάλης μας λύπης σας ανακοινώνουμε ότι ο Hubert de Givenchy πέθανε», γράφει σε ανακοίνωσή του ο Οίκος Μόδας Givenchy. «Τα ανήψια του και τα παιδιά τους μοιράζονται τη θλίψη με τον κ. Venet» προσθέτει η ανακοίνωση. 

Η ζωή του Hubert de Givenchy

Ο σχεδιαστής γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1927 στο Beauvais της Γαλλίας, από οικογένεια με ρίζες από τη Βενετία.

Μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον με καλλιτεχνικές ανησυχίες το 1937 κι αφού έχει παρακολουθήσει μια έκθεση στο Παρίσι, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας.

Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και έκανε τα πρώτα του σχέδια για τον Jacques Fath το 1945, ενώ μαζί με τους ακόμη άγνωστους τότε Pierre Balmain and Christian Dior εργάζεται για τους Robert Piguet και Lucien Lelong (1946).

Το 1952 ο αποφάσισε να ιδρύσει τον δικό του οίκο μόδας, στο Plaine Monceau στο Παρίσι.

O Hubert de Givenchy με την Audrey Hepburn
Μόλις στα 25 του έτη, ο Hubert de Givenchy ήταν ο νεότερος σχεδιαστής της προοδευτικής σκηνής μόδας του Παρισιού.

Οι πρώτες συλλογές του χαρακτηρίστηκαν από τη χρήση μάλλον φτηνών υφασμάτων, για οικονομικούς λόγους, αλλά αυτό που κέντριζε πάντα την περιέργεια ήταν τα σχέδια τους. 

Το 1954, ο σχεδιαστής παρουσίασε την πρώτη του prêt-à-porter συλλογή, ενώ αργότερα παρουσίασε και τα πρώτα σχέδια και για άντρες.

Μία από τις μούσες του ήταν η Audrey Hepburn η οποία γνωρίστηκε μαζί του το 1953 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Sabrina.

Από τότε, σχεδίασε σχεδόν όλη την γκαρνταρόμπα που εκείνη φορούσε στις ταινίες της αλλά και στις εξόδους της. 

H Audrey Hepburn με δημιουργία Givenchy

Τα φορέματά του λατρεύτηκαν από το ωραίο φίλο και φορέθηκαν από πολλές ηθοποιούς.

 Η Jackie Kennedy με φόρεμα Givenchy

Από το 1976 ως το 1983, η αυτοκινητοβιομηχανία Ford λάνσαρε την έκδοση Givenchy στα πολυτελή της αυτοκίνητα, αρχίζοντας με το Continental Mark IV coupe και ολοκληρώνοντας τη σειρά το 1983 με το Continental Mark VI coupe και sedan.

Ο Givenchy αποσύρθηκε από το σχέδιο μόδας το 1995.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης