Φανερά αδυνατισμένοι και κουρασμένοι, οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που απελευθερώθηκαν έπειτα από ομηρεία δέκα μηνών στη Συρία, στα χέρια μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έφτασαν σήμερα στο Παρίσι, όπου τους υποδέχτηκαν οι οικογένειές τους και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σχεδόν 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απελευθέρωσής τους, οι δημοσιογράφοι έδωσαν κάποια πρώτα στοιχεία για την οδύσσεια που πέρασαν. Ο ένας από αυτούς, ο Νικολά Ενέν, αφηγήθηκε την αποτυχημένη απόπειρά του να αποδράσει και μια «μακρά πορεία από κρατητήριο σε κρατητήριο» σε μια χώρα σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύντροφός του όλους αυτούς τους μήνες, ο έμπειρος ρεπόρτερ του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 Ντιντιέ Φρανσουά, έκανε λόγο για «δέκα μήνες στα υπόγεια, χωρίς να βλέπουμε το φως της ημέρας» και αποκάλυψε ότι μερικές φορές οι απαγωγείς τούς αλυσόδεναν μεταξύ τους.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν σήμερα με ξυρισμένες τις μακριές γενειάδες τους -κληρονομιά της αιχμαλωσίας τους- και έτυχαν θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο Ολάντ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν μια μακρά περίοδος, όμως ουδέποτε αμφιβάλαμε. Ξέραμε ότι είχε κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος» είπε ο Φρανσουά, ευχαριστώντας «τους διπλωμάτες και τους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που έκαναν μια εκπληκτική, πολύ διακριτική δουλειά, όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να καταφέρουν να μας πάρουν από εκεί».

«Μείναμε δέκα ολόκληρους μήνες χωρίς να δούμε το φως της ημέρας. Επί ενάμιση μήνα ήμασταν αλυσοδεμένοι μεταξύ μας» πρόσθεσε. «Σε μια εμπόλεμη κατάσταση τα πράγματα δεν είναι απλά, είτε πρόκειται για τροφή είτε για νερό είτε για ηλεκτρικό ρεύμα. Μερικές φορές οι μάχες ακούγονταν πολύ κοντά, χρειάστηκε να μετακινηθούμε πολύ γρήγορα, κάτω από απίστευτες συνθήκες» είπε.

Ο Ενέν αγκαλιάζει τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά

Έχοντας στην αγκαλιά του τα δύο του παιδιά, ο Ενέν, εμφανώς χαρούμενος αλλά καταβεβλημένος, ρωτήθηκε από τους συναδέλφους του εάν τους συμπεριφέρθηκαν καλά και απάντησε απλά: «Όχι πάντα».

Ο πρόεδρος Ολάντ τόνισε ότι η σημερινή είναι «μία ημέρα χαράς για τη Γαλλία» και επανέλαβε από την πλευρά του ότι το Παρίσι δεν κατέβαλε λύτρα για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούσε προηγούμενο. «Όλα έγιναν μέσω διαπραγματεύσεων, μέσω συζητήσεων. Δεν θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι και άλλοι δυτικοί πολίτες παραμένουν όμηροι στη Συρία.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά και ο φωτοειδησεογράφος Εντουάρ Ελιάς απήχθησαν στις 6 Ιουνίου 2013, ενώ βρίσκονταν βορείως του Χαλεπιού. Λίγες ημέρες αργότερα, κοντά στη Ράκα, έπεσαν θύματα απαγωγής ο Νικολά Ενέν, δημοσιογράφος του περιοδικού «Le Point», και ο ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ Πιερ Τορέ. 

Οι τέσσερις εντοπίστηκαν ελεύθεροι από μια περίπολο του τουρκικού στρατού τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο κοντά στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης Συρία: Απελευθερώθηκαν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν όμηροι, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Απριλίου 2014, 12:14

Πηγή: ΑΠΕ / Le Figaro / iTele / Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης