Η Τουρκία κάνει σημαντικές προόδους στην «κούρσα» του ανταγωνισμού για να καταστεί αυτάρκης γεωθερμικά. Τον περασμένο χρόνο μόνο, η χώρα δαπάνησε επτά εκατ. δολάρια για γεωτρύπανα και άλλα εργαλεία έρευνας εξερεύνησης για ενεργειακές πηγές και άλλα πέντε δις για την εισαγωγή εξαρτημάτων για γεωτρήσεις, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, εγκαινίασε τη μεγαλύτερη μονάδα γεώτρησης ανοικτής θάλασσας, κατασκευασμένη από Τούρκους τεχνικούς.Η τουρκική κατασκευάστρια εταιρία Pi Machines με έδρα την Άγκυρα κατασκεύασε το γεωτρύπανο, που κόστισε 20 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο Γιλντίζ, είπε πως «το γεωτρύπανο έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε βάθος 10.000 μέτρων ερευνώντας για πετρέλαιο, αέριο και άλλες πηγές ενέργειας βοηθώντας την Τουρκία να καταστεί αυτάρκης στις δραστηριότητες έρευνας για γεωθερμική ενέργεια».

Η κατασκευή από τουρκικά χέρια του μεγάλου γεωτρύπανου ανοικτής θάλασσας, είναι σημαντική επειδή θα μειώσει το υπάρχον έλλειμμα στις γεωθερμικές έρευνες που πραγματοποιούνται ήδη», είπε ο Γιλντίζ.

Από το 1934, σημειώνει το τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, περισσότερα από 4.000 πηγάδια αερίου και πετρελαίου έχουν ανοιχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες από 50 εταιρίες έχουν ανάμειξη στις γεωθερμικές γεωτρήσεις που γίνονται στην Τουρκία και 173 πηγάδια έχουν ανοίξει μόνο κατά το 2013.

Από αυτά τα πηγάδια τα 80 ήδη παράγουν, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής Εταιρίας Πετρελαίων (TPAO).

Η Τουρκία σχεδιάζει να επενδύσει στο ενεργειακό της πρόγραμμα για τις ενεργειακές της ανάγκες, περισσότερα από 100 δις δολάρια την επόμενη δεκαετία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης